Προχωρά η πώληση του ΟΛΘ

Ψηφίζεται στη Βουλή

Προχωρά η πώληση του ΟΛΘ

 


Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) στην εταιρεία ειδικού σκοπού "South Europe Gateway Thessaloniki", που συγκρότησε η κοινοπραξία "Deutsche Invest Equity Partners GmbH", "Belterra Investments Ltd" και "Terminal Link SAS".

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. με βάση την οποία η κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), που εξαγοράζει το 67% της εισηγμένης, θα διαχειρίζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατομμυρίων για το 67% του ΟΛΘ από τη SEGT.

Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η μεταβίβαση και το αργότερα στις αρχές Μαρτίου να «μπει» στο λιμάνι ο ιδιώτης επενδυτής, βάζοντας τέρμα σε μια μακρά περίοδο συζητήσεων για την αξιοποίηση του λιμανιού.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ σε μια πενταετία ή δεκαετία από σήμερα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αν κερδηθεί το στοίχημα, το οποίο συνδέεται άμεσα με την επέκταση της έκτης προβλήτας: το στοίχημα έγκειται στην προσέλκυση μεγάλων πλοίων, δυναμικότητας 13.000-14.000 TEUs (μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων), τα οποία θα επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ώς απευθείας λιμάνι- κόμβο κι όχι αποκλειστικά ως λιμάνι όπου φτάνουν μόνο τα λεγόμενα feeders (μικρότερα πλοία, στα οποία ξεφορτώνουν τμήμα του φορτίου τους τα μεγαλύτερα καράβια).

Υπενθυμίζεται πως η επενδύτρια South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) έχει τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments. συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Στην υπό κύρωση από τη Βουλή σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, υποχρέωση της SEGT για επενδύσεις ύψους 180 εκατ. σε ορίζοντα επταετίας, ενώ έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού σε όλους τους εξαιρούμενους χώρους της πρώτης προβλήτας, καθώς και οι χρήσεις των ειδικά διαμορφωμένων κτιρίων που προβλέπονται για πολιτιστικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ