Αναβιώνει το μεγα-φωτοβολταϊκό της Κοζάνης: Τα μπρος – πίσω

Μπαίνει σε καθεστώς fast track

Αναβιώνει το μεγα-φωτοβολταϊκό της Κοζάνης: Τα μπρος – πίσω

Με τη διαδικασία του fast track, επανενεργοποιείται το επενδυτικό σχέδιο για μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό έργο, που είχε εξαγγελθεί από το 2011 και αφορά στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τα πρώτα σχέδια ξεκίνησαν στις αρχές του 2010. Με παρότρυνση της τότε κυβέρνησης ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με την αμερικανική Sunedison, έναν από τους πιο ισχυρούς τότε διεθνώς παίκτες στην πράσινη ενέργεια και νούμερο ένα στις ΗΠΑ, προκειμένου η εταιρεία να συνεταιριστεί με τη ΔΕΗ. Επειδή μάλιστα το κόστος της φωτοβολταικής τεχνολογίας ήταν τότε ακόμη υψηλό, οι υπολογισμοί μιλούσαν για επένδυση κοντά στο 1 δισ ευρώ.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρόνιας είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι είχε ζητηθεί από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ και προερχόμενο από τον κλάδο των ΑΠΕ, Αρθούρο Ζερβό να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου το μεγαλόπνοο σχέδιο, να ανακοινωθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός δεν κατέστη δυνατό, και επισήμως είχε αιτιολογηθεί με το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε οικονομικά ζητήματα, όπως τα ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, κ.ό.κ.
Τελικά οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν τον Ιανουάριο του 2011, από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος και είχε επισκεφθεί γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό την Κοζάνη.

Επειτα από κάμποσα μπρος-πίσω, στα τέλη του 2011, το έργο μπήκε στο καθεστώς fast track, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων δεν κατάφερε να κλειδώσει την ταρίφα που ήθελε η ΔΕΗ, και το πρόλαβαν οι μειώσεις που ανακοίνωσε στις αρχές του 2012 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου.

Στην πορεία, το έργο εντάχθηκε στο περίφημο σχέδιο "Ηλιος", και το οποίο αφορούσε εξαγωγές πράσινης ενέργειας σε χώρες-μέλη του Βορρά, και ειδικά προς τη Γερμανία.

Τελικά και μετά από αρκετές περιπέτειες, ο διεθνής διαγωνισμός δεν τελεσφόρησε παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αρχικά από 20 ξένες εταιρείες, και το 2013 το σχέδιο ναυάγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ