Σε επενδυτές το 20% της Grivalia Properties

Έκλεισε το deal διεθνούς βεληνεκούς για το ελληνικό real estate

Σε επενδυτές το 20% της Grivalia Properties

Στην πώληση ποσοστού της τάξης του 20% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ προχώρησε η Eurobank μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

 

Η διαδικασία του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών ολοκληρώθηκε και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας διατέθηκε από την Eurobank σε επενδυτές έναντι συνολικά 178,2 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών, όπως είχε προαναγγελθεί οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας Fairfax και Pimco που αγόρασαν τον αριθμό μετοχών για τον οποίο είχαν δεσμευτεί εγγράφως. Να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η Fairfax αποκτά το 51,4% των μετοχών και ενδέχεται η Fairfax να υποχρεωθεί στην υποβολή δημόσιας πρότασης για τις εναπομείνασες μετοχές της Grivalia Properties.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η Eurobank Ergasias Α.Ε. (“Eurobank”) διέθεσε επιτυχώς μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές δια ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (η “Ιδιωτική Τοποθέτηση”), 20.252.001 κοινές μετοχές της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (“Grivalia Properties”), ήτοι το σύνολο της συμμετοχής της στη Grivalia Properties, που αντιστοιχεί σε περίπου 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας σε τιμή €8,80 ανά μετοχή.

Σε θυγατρικές της Fairfax κατανεμήθηκαν 10.000.000 μετοχές και, κατά συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της Ιδιωτικής Τοποθέτησης τα ελεγχόμενα από τη Fairfax δικαιώματα ψήφου στη Grivalia Properties θα αυξηθούν σε περίπου 51,4%.

Σε διάφορα funds, των οποίων διαχειριστής επενδύσεων είναι η Pacific Investment Management Company LLC, κατανεμήθηκαν 5.065.000 μετοχές.

Η HSBC Bank plc, η AXIA Ventures Group Ltd και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ ενήργησαν για λογαριασμό της Eurobank ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Ιδιωτικής Τοποθέτησης (από κοινού οι “Διαχειριστές”).

Η πορεία της Grivalia

Η Grivalia (τότε Eurobank Properties) ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της ως ΑΕΕΑΠ το 2004. Δύο χρόνια αργότερα οι μετοχές της εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με ταυτόχρονη άντληση κεφαλαίων ύψους 86 εκατ.ευρώ.

Το 2012 αποτέλεσε κομβική χρονιά για τη Grivalia καθώς τον Άυγουστο εισέρχεται στο μετοχικό της κεφάλαιο η Fairfax Financial Holdings Limited, αποκτώντας το 14,78% των μετοχών της εταιρείας, πωλητής του οποίου ήταν η Lamda Development Α.Ε. και ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της συμμετοχής της στο 19,1%.

Ακολουθεί την ερχόμενη χρονιά υποχρεωτική δημόσια πρόταση απόκτησης μετοχών της Grivalia από την Fairfax, με προσφερόμενο αντάλλαγμα τα €6,86 ανά μετοχή, ενώ αποφασίζεται ΑΜΚ μέχρι του ποσού των 193 εκατ., Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και της δημόσια πρόταση, το ποσοστό συμμετοχής της Fairfax Financial Holdings στην Eurobank Properties θα ανέρχεται στα επίπεδα του 41,50%, το οποίο διατηρεί έως σήμερα.

Στo διάστημα αυτό η Grivalia, με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσικό, έχει υλοποιήσει σειρά εξαγορών, διευρύνοντας το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Μεταξύ άλλων, απέκτησε 14 κρατικά ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ με την μέθοδο sale & leaseback , χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ήταν μισθωμένα σε εμπορικές αλυσίδες, επενδυτικό ακίνητο επί της Βασιλίσσης Σοφίας 68 στην Αθήνα, ακίνητο σε ένα από τα τρία κτίρια των παλαιών εργοστασιακών εγκαταστάσεων της "Παπαστράτος" στον Πειραιά, μέσω της Grivalia Hospitality θα υλοποιήσει επένδυση στο "Pearl Island” του Παναμά κ.α.

Το 2016, η ΑΕΕΑΠ εμφάνισε έσοδα από μισθώματα 61,3 εκατ. έναντι 57,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6%. Tα καθαρά κέρδη για τη χρήση 2016 ανήλθαν στα 26,4 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ