Το βρετανικό fund που μπαίνει... σφήνα στην εξαγορά της Μαρινόπουλος

Το βρετανικό fund που μπαίνει... σφήνα στην εξαγορά της Μαρινόπουλος
Πρόταση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά του 100% της Μαρινόπουλος έχει καταθέσει στις τράπεζες το γνωστό αγγλικό fund από την σχέση του με την ΜΕΒΓΑΛ, Bartons .

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, οι βρετανοί διαδίδουν ότι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν την αλυσίδα Μαρινόπουλος, έχοντας εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξυγίανση της, το οποίο κατέθεσαν στις τράπεζες, μαζί με το ποσό που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν, για να γυρίσει η μεγαλύτερη αλυσίδα super markets στην ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς ως γνωστόν η Σκλαβενίτης έχει καταθέσει πρόταση διάσωσης, έχει υπογράψει μνημόνιο με τις τράπεζες, έχει καταβάλλει εγγυήσεις για την συνέχιση της λειτουργίας της Μαρινόπουλος, μέσω της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ωστόσο, νομικά μιλώντας, δεν έχει πάρει επισήμως το πράσινο φως από τα αρμόδια δικαστήρια για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Αυτό, αναμένεται να γίνει μεθαύριο Δευτέρα από το δικαστήριο που κρίνει την αίτηση ερμηνείας, ενώ τυπικά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 28 του Φλεβάρη. Εως τότε το Bartons είναι προφανές ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις τράπεζες ότι το δικό business plan είναι ικανό να λύσει μια για πάντα τα προβλήματα ρευστότητας της Μαρινόπουλος, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους προμηθευτές και να πείσει τους καταναλωτές να επιστρέψουν στα ράφια της αλυσίδας.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν στη στήλη άνθρωποι κοντά στη συμφωνία, το κούρεμα που θα προταθεί προς τους προμηθευτές κατά πολύ μικρότερο από αυτό που προβλέπει η συμφωνία με την Σκλαβενίτης, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το κούρεμα που διεκδικεί από τις τράπεζες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο fund είχε προσπαθήσει επί διοίκησης Παπαδάκη, να εξαγοράσει τη ΜΕΒΓΑΛ.

Η πρόταση προέβλεπε τριγωνική συμφωνία ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της ΜΕΒΓΑΛ (Πέτρος Παπαδάκης, Δημήτρης Συνεωνίδης), τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζας της εταιρίας (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha) και το αμερικανοβρετανικό fund Sankaty που θα επένδυε 15-20 εκατ. ευρώ χωρίς να αγοράσει μετοχές! Το fund, που όπως λέει η αγορά έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, πρότεινε τότε να επενδύσει 15 - 20 εκατ. ευρώ στη ΜΕΒΓΑΛ ως κεφάλαιο κίνησης, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από την υποχρέωση δανεισμού και άρα την μεγέθυνση της έκθεσής τους στη συγκεκριμένη εταιρία.

Το fund Sankaty, ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital, μαζί με τη βρετανική Bartons, τον Νοέμβριο του 2014 απέκτησαν την Credit Agricole Leasing Hellas, που στην ουσία αποτελούσε το «κακό» κομμάτι των χρηματοδοτήσεων που κράτησε η γαλλική τράπεζα, όταν πούλησε την Εμπορική Τράπεζα στην Alpha Bank.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ