Οι εταιρείες που έψαξαν καλύτερη τύχη εκτός Ελλαδας

Οι εταιρείες που έψαξαν καλύτερη τύχη εκτός Ελλαδας
  Η πτωτική πορεία της ελληνικής αγοράς και το εχθρικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για την επιχειρηματικότητα οδήγησαν πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρείες στην επέκταση της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Οι επενδύσεις εκτός Ελλάδας αποτέλεσαν μια διέξοδο το δύσκολο 2016 κατά το οποίο για δεύτερη χρονιά εφαρμόστηκαν τα capital controls που σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση έβαλαν φρένο σε επενδυτικά σχέδια εντός Ελλάδας. Έτσι την εποχή που η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις προκειμένου να δημιουργηθεί πλούτος και θέσεις εργασίας, βλέπουμε την ακριβώς αντίθετη κίνηση από τις ελληνικές εταιρείες που αναζητούν λύσεις στο εξωτερικό τόσο για να αντλήσουν ρευστότητα και να αναπτυχθούν. Μετά από επτά χρόνια ύφεσης, με σταθερή τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή οι ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν την ανάπτυξη εκτός Ελλάδας, με εξαγορές, με νέες γραμμές παραγωγής ή με νέες θυγατρικές.

ΤΙΤΑΝ

Η ΤΙΤΑΝ, το 2016 απέκτησε το 50% της εταιρείας Companhia Industrial έναντι 100 εκατ. δολαρίων, προβλέποντας ανάκαμψη της ζήτησης στη χώρα από το 2018. «Θα είναι μια πολύ κερδοφόρος αγορά, όταν θα επιστρέψει σε κανονικότητα», ανέφερε η διοίκηση.
Αλουμύλ. Την επένδυση 1,3 εκατ. ευρώ για παραγωγική μονάδα στο Κάιρο της Αιγύπτου ξεκίνησε η Αλουμύλ το 2016, η οποία θα λειτουργεί ως hub για τις χώρες της βόρειας και ανατολικής Αφρικής. Εντός του 2016 δημιουργήθηκε και Γραφείο του Ομίλου στον Ιράν, όπου ήδη υπάρχει συνεργασία με έξι μεγάλους κατασκευαστές έργων.

Flexopack

Η εισηγμένη εταιρεία Flexopack προχώρησε στη σύσταση εταιρείας στη Νέα Ζηλανδία, για να διευρύνει το παγκόσμιο δίκτυο διανομής και διάθεσης των προϊόντων του.

Πόλος έλξηςτρίτες χώρες

ΜΕΤΚΑ

Στα έργα εκτός Ελλάδας στοχεύει σταθερά η ΜΕΤΚΑ δίνοντας στα μικρότερα ενεργειακά έργα, που όμως έχουν άμεση απόδοση, μετά την κατάρρευση των μεγάλων ενεργειακών έργων. Ήδη η ΜΕΤΚΑ ανέλαβε έργο στην Γκάνα, ενώ επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί και στο Ιράν. Ταυτόχρονα, με το μεικτό σχήμα ΜΕΤΚΑ -EGN, που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά και μέσω του οποίου η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) στο Πουέρτο Ρίκο.

Chipita

Συμφωνία με τον ινδικό όμιλο Britannia υπέγραψε η Chipita του Σπ. Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν στην Ινδία. Η νέα μονάδα, -το δεύτερο εργοστάσιο της ελληνικής εταιρείας στην Ινδία- επένδυσης άνω των 15 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί από την κοινή εταιρεία των Chipita – Britannia και θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2018. Η εταιρεία από κοινού με την Panovo στο Μεξικό σχεδιάζει τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν το οποίο θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Απρίλιο. Τότε θα τεθεί σε λειτουργία και η δεύτερη μονάδα της Chipita στην Πολωνία. Στη Μαλαισία πρόκειται να αποκτήσει μονάδα από κοινού με την τοπική εταιρεία Munchy’s. Η Chipita έχει σήμερα 11 δικά της εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης έχει παρουσία, με 6 εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Εξαγορές,εξαγωγές καιπαραγωγή

ΦΑΓΕ

Η διοίκηση της ΦΑΓΕ το 2016 ανακοίνωσε τη κατασκευή εργοστασίου γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ , με παραγωγική δυνατότητα περίπου 40.000 τόνων γιαουρτιού ετησίως το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018. Πρόκειται για το τρίτο εργοστάσιό της εκτός Ελλάδας –τα προηγούμενα ήταν στις ΗΠΑ-. Η ΦΑΓΕ έχει ήδη μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο από το 2012 ενώ μέσα στο 2016 έκλεισε το εργοστάσιο γάλακτος στην Ελλάδα.

Δωδώνη

Η Δωδώνη πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας στην Κύπρο, επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την τράπεζα RCB Bank. Ήδη τα προϊόντα της Δωδώνης Κύπρου εξάγονται σε 15 χώρες, μεταξύ αυτών σε Γερμανία, Αυστραλία, Ολλανδία. Σήμερα το 35% των πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας ενώ στόχος είναι έως το 2020 οι πωλήσεις της εκτός Ελλάδος να αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού της τζίρου.

Γρ. Σαράντης

Το 2016 η εταιρεία εξαγόρασε την πολωνική εταιρεία Polipak έναντι 4,5 εκατ. ευρώ. Οι χώρες του εξωτερικού, αντιπροσωπεύουν το 62,54% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου, σημείωσαν άνοδο κατά 21,72% στα 150,04 εκατ. ευρώ, από 123,27 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Βασική προτεραιότητα της εισηγμένης «Γρ. Σαράντης» για το 2017 αποτελεί η αναζήτηση εξαγορών στη γεωγραφική περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πλάνο ανάπτυξης στην Αυστραλία

Goody’s

Τα Goody’s Burger House εγκαινίασαν στις 15 Αυγούστου το πρώτο τους κατάστημα στην Αυστραλία, ενώ το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τη λειτουργία 10 καταστημάτων μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, σε ολόκληρη την Αυστραλία, μία αγορά 20 εκατομμυρίων καταναλωτών. Ταυτόχρονα η εταιρεία είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της Κίνας, για να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας master franchice για την αγορά της Κίνας. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017, με τα πρώτα καταστήματα να λειτουργούν κατά το β’ εξάμηνο του έτους σε μεγάλες πόλεις (άνω των 10 εκατ. κατοίκων) της χώρας.

Creta Farms

Η αλλαντοβιομηχανία Creta Farms ανακοίνωσε την είσοδό της στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ισπανίας και της ΠΓΔΜ μέσω συμφωνιών licencing (άδεια χρήσης της τεχνογνωσίας της) με τοπικές εταιρείες οι οποίες θα φτιάχνουν τα προϊόντα της για λογαριασμό της.

Fourlis

Ο όμιλος Fourlis μέσα στο 2016 επένδυσε 4-5 εκατ. ευρώ προκειμένου να προσθέσει ένα ακόμη pick up point της ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας, 4 νέα σημεία πώλησης της Intersport αλλά και να εγκαταστήσει σύστημα SAP στην Τουρκία. Η εταιρεία καταγράφει διαρκή αύξηση πωλήσεων σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο αγορές στις οποίες έχει αποφασίσει να ρίξει το βάρος.

Kleemann Ελλάς

Η εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann Ελλάς μέσα στο 2016 προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας στην Κίνα και στο Ντουμπάι με στόχο την ενίσχυση των διεθνών πωλήσεων του ομίλου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ