Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα τους στην Αργεντινή

Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα τους στην Αργεντινή
"Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή. Πέρασαν δυσκολίες, αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους” είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ευτυχώς, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, παρά τις άοκνες προσπάθειες ορισμένων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμο, δεν έχει καταφέρει να γίνει Αργεντινή όπου, σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στο Μπουένος Άιρες, τουλάχιστον το 15% του τοπικού πληθυσμού δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό στις οικίες του.

Ωστόσο, αυτή είναι η μία-έως ένα βαθμό μικροπολιτική- όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι παρά το χάος, στην Αργεντινή οι ευκαιρίες είναι σημαντικές για το εγχώριο επιχειρείν. Εξάλλου, στη χώρα υπάρχει, παραδοσιακά, έντονη ελληνική εφοπλιστική δραστηριότητα, με το λιμάνι του Μπουένος Άιρες να αποτελεί σημαντικότατο σημείο εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων στον γεωγραφικό χώρο του λεγόμενου Νότιου Κώνου Αμερικής.

Το ρίσκο, βέβαια, παραμένει σημαντικό, αλλά είναι, κατά βάση, βραχυπρόθεσμο και συνδέεται με τον υψηλό πληθωρισμό. Μακροπρόθεσμα, όμως οι συνθήκες στη χώρα βελτιώνονται με ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν το 2016 να περιλαμβάνουν την κατάργηση των συναλλαγματικών περιορισμών, τη σχεδόν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ξένου συναλλάγματος, την άρση απαγόρευσης επαναπατρισμού κερδών αλλοδαπών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή και την κατάργηση των εξαγωγικών δασμών στα δημητριακά και περιορισμού των αντιστοίχων της σόγιας.

Που υπάρχουν ευκαιρίες

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, το περιοριστικό καθεστώς της Αργεντινής ως προς τις διεθνείς οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις, έχει δημιουργήσει δυσλειτουργίες στην χώρα, οι οποίες, με την σειράτους, δημιουργούν ευκαιρίες, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά θετική υποδοχή που επιφυλάσσει η αργεντίνικη επιχειρηματική κοινότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν εκμεταλλευθεί κάποιες ελληνικές εταιρείες, προκειμένου να συνάψουν σημαντικά συμβόλαια παροχής υπηρεσιών, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.

Όλα αυτά όταν υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 75 δις. δολ. ΗΠΑ εντός της προσεχούς τετραετίας ώστε να επανέλθει το συνολικό υπενδεδυμένο κεφάλαιο σε αποδεκτά ποσοστά του Α.Ε.Π. Ακόμη η ανάγκη ανάπτυξης και εκμοντερνισμού των υποδομών είναι κάτι παραπάνω από ορατή στην Αργεντινή.

Το 50% περίπου του πληθυσμού της Αργεντινής δεν διαθέτει πρόσβαση στο δίκτυο αποχέτευσης, ενώ πάνω από το 15% δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό στις οικίες του. Η ταχύτητα του ευρυζωνικού δικτύου (broadband) είναι η μισή σε σχέση με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα σιδηροδρομικά ατυχήματα είναι συχνά και δεν υπάρχουν επαρκές και ικανοποιητικά συντηρημένο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο που να τροφοδοτεί αποτελεσματικά με προϊόντα τα λιμάνια της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, προοπτικές υπάρχουν στα παρακάτω πεδία.

-Δομικά υλικά, όπως προϊόντα αλουμινίου και μάρμαρα, καθώς αναμένεται σοβαρή αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.
-Μηχανολογικός εξοπλισμός και ανταλλακτικά, καθώς ο αυστηρός έλεγχος εισαγωγών από πλευράς προηγούμενης κυβέρνησης έχει δημιουργήσει επείγουσες ανάγκες συντήρησης και ανανέωσης των κεφαλαιουχικών αγαθών της χώρας.
-Εισροές γεωργικού τομέα, απαραίτητες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς του.
-Σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα και συγκεκριμένα στο ακτινίδιο.
-Κρατικές προμήθειες, ιδίως στους τομείς της Υγείας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ασφάλειας.
- Βιολογικοί καθαρισμοί βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων, καθώς οι αντίστοιχες υποδομές της χώρας βρίσκονται σε αρχικό επίπεδο.
-Παραγωγή λογισμικού και μεταφορά υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
-Συντήρηση μονάδων και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική προμήθεια ανταλλακτικών.
Στα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Αργεντινή συγκαταλέγονται το τσιμέντο, τα καπνά, οι μετρητές υγρών, μάρμαρα, απορρυπαντικά, οικοδομικά υλικά και πώματα ρύθμισης ροής φιαλών.

Ποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή

Στην χώρα της Λατινικής Αμερικής δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων:
-στη ναυτιλία, η Navios South American Logistics Inc που ελέγχει την αργεντινή Horamar
- στις κατασκευές ο Όμιλος LIBRA, μέσω της First South American Investments και των θυγατρικών αυτής, Belgravia Properties SA, Tanelenik Constructions SA, και Amerisud Hospitality SA, δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, (εμπορικό κέντρο, ξενοδοχεία, κτίρια κατοικιών και γραφείων).
- στις τηλεπικοινωνίες, η Intralot ελέγχει (50,1%) την αργεντινή εταιρεία Tecnoaccion που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής τυχερών παιχνιδιών. Επίσης δραστηριοποιείται στην Αργεντινή μέσω της Intralot Argentina, θυγατρικής της Intralot Chile.
- Στην οινοποιία, η οικογένεια Κροντήρα έχει επενδύσει σε εγκαταστάσεις παραγωγής οίνου στην Mendoza.
- Στη βιομηχανία τροφίμων, Η Pavlidis S.A. συμμετέχει με 40,5% στη αργεντινή βιομηχανία παραγωγής κομπόστας ροδάκινου, Industrias Alimenticias Mendocinas (ALCO).
- Στις υπηρεσίες, η Entegro Argentina, εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη από την ελληνική Entegro, δραστηριοποιείται με ιδιαίτερα αξιόλογη επιτυχία στην συντήρηση εγκαταστάσεων παραγωγής και δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
Εκτός των παραπάνω , στην Αργεντινή δραστηριοποιούνται εταιρείες που ανήκουν σε δεύτερης γενιάς Έλληνες της χώρας, όπως η Espartano (έπιπλα γραφείου κτλ) και η Productos Pilar (ζωοτροφές).

πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ