Η «μεγάλη έξοδος» της Σκλαβενίτης – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Η «μεγάλη έξοδος» της Σκλαβενίτης – Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Το πρώτο του supermarket εκτός Αττικής, το οποίο στεγάζεται στο υπερσύγχρονο εμπορικό πάρκο Mare West στην Κόρινθο, εγκαινιάζει ο όμιλος Σκλαβενίτης.

Η νέα επένδυση της εταιρείας, η οποία ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ, δημιουργεί 100 νέες θέσεις εργασίας. Το νέο κατάστημα Σκλαβενίτης, έκτασης 4.000 τ.μ. και με 17 ταμεία εξυπηρέτησης, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών στους καταναλωτές, καθώς περιλαμβάνει κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, μανάβικο, ζαχαροπλαστείο, αλλά και τμήματα για έτοιμο φαγητό, καλλυντικά και οικιακά είδη. Παράλληλα, στο νέο κατάστημα διατίθενται τοπικά προϊόντα, γεγονός που θα ενισχύσει τόσο τους τοπικούς παραγωγούς όσο και την τοπική οικονομία.

Το Mare West επιλέχθηκε για να στεγάσει το νέο κατάστημα Σκλαβενίτης, καθώς συνιστά ένα σύγχρονο εμπορικό πάρκο διεθνών προδιαγραφών, έκτασης 15.000 τ.μ., με εύκολη πρόσβαση για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ειδικούς χώρους φροντίδας βρεφών, 800 δωρεάν θέσεις parking, αλλά και παιδική χαρά 2 στρεμμάτων με θέα στη θάλασσα.

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι το μόνο νέο που έχει ενταχθεί φέτος -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στο δίκτυο της Σκλαβενίτης, καθώς τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στις εξαγορές της Makro Cash&Carry και της Βερόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της επέκτασης πέραν του λεκανοπεδίου της Αττικής βρισκόταν στον σχεδιασμό της διοίκησης της Σκλαβενίτης για αρκετά χρόνια και τελικά η επίτευξή του συνέπεσε χρονικά με την απόφαση της εταιρείας να υιοθετήσει μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εξαγορών, στόχος της οποίας είναι έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προβλεπόμενα. Ηδη στα μέσα Αυγούστου η Grivalia Properties ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση και ταυτόχρονη εκμίσθωση χαρτοφυλακίου εννέα καταστημάτων της εξαγορασθείσας από τον όμιλο Σκλαβενίτη, Makro Cash & Carry.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Βερόπουλος, θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου Βερόπουλου και τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει και η οποία επιδιώκει την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της Βερόπουλος προέβλεπε δανειοδότηση περί τα 80 εκατ. ευρώ, για την οποία η εταιρεία είχε πάρει το «πράσινο φως» από τις τράπεζες, ωστόσο τις εξελίξεις φέρεται να πρόλαβε το καθεστώς της τραπεζικής αργίας, γεγονός που αναπόφευκτά καθυστερεί τις διαδικασίες.

Σχετικά με την πορεία της περσινής χρονιάς, ο τζίρος της Σκλαβενίτης κυμάνθηκε στο 1,23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 3,3% συγκριτικά με το 1,1 δισ. ευρώ του 2013 και εντάσσεται στη γενικότερη θετική πορεία που κατέγραψε η εταιρεία την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι η εικόνα των πωλήσεων του 2014 επί της ουσίας τίθεται σε συγκρίσιμη βάση, καθώς πέρυσι μόνο ένα νέο κατάστημα εντάχθηκε στο δίκτυο της Σκλαβενίτης. Σε επίπεδο μικτού κέρδους η εταιρεία παρουσίασε, επίσης, άνοδο 5,10% και 1,31% όσον αφορά τα EBITDA. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων γνώρισαν μικρή κάμψη ύψους 1,9%, στα 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα -καθώς δεν αποκλείεται κάποια καταστήματα να κλείσουν- η Σκλαβενίτης αριθμεί 111 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου και της Κορίνθου, ενώ με την ολοκλήρωση των εξαγορών θα αποκτήσει πλέον τον έλεγχο σε περίπου 342 σημεία πώλησης πανελλαδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ