ΒΕΑ: Λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

ΒΕΑ: Λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τις μικρές και πολύ μικρές βιοτεχνικές και παραγωγικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό, ζητά η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες δεκάδων τηλεφωνημάτων επιχειρηματιών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υποεπιτροπές στις τράπεζες υπολειτουργούν και δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους για έγκριση συναλλαγών με το εξωτερικό. Μάλιστα μέλος μας κατήγγειλε ότι οι αρμόδιες επιτροπές όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ των επιχειρήσεων, αλλά δημιουργούν επιπλέον προβλήματα όπως για παράδειγμα, απαντώντας αρνητικά σε αίτημα για διασυνοριακή συναλλαγή 19.000 ευρώ, επειδή "δεν προάγεται το κοινωνικό συμφέρον"», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΒΕΑ.

Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η καθυστέρηση της έγκρισης των συναλλαγών με το εξωτερικό υπονομεύει την προσπάθεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να επιβιώσουν σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Τα εμβάσματα του εξωτερικού που ζητούν οι επιχειρηματίες, δεν ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ», συμπληρώνει.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν, τονίζει το ΒΕΑ, και όσες επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους προς την Εφορία, αλλά ωστόσο οι λογαριασμοί τους παραμένουν δεσμευμένοι, γιατί το σύνολο των μηνιαίων πληρωμών δεν έχει ανέλθει ακόμη στο ποσοστό του 25% της συνολικής οφειλής, όπως προβλέπεται.

«Ενώ λοιπόν, πριν την εφαρμογή των capital controls οι επιταγές τρίτων προς αυτές τις επιχειρήσεις ήταν δυνατόν να πληρωθούν τοις μετρητοίς από τα ταμεία των Τραπεζών όπου είχε ανοιχτεί ο λογαριασμός της εταιρίας, τώρα, αυτό δεν γίνεται. Αποτέλεσμα, ο εγκλωβισμός της επιχείρησης, με σοβαρότατες συνέπειες στην επιβίωσή της», επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, να μεριμνήσουν για το ζήτημα που έχει προκύψει και να στηρίξουν την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ