Ποιες ζυθοποιίες παντρεύονται με εταιρείες αναψυκτικών και γιατί

Ποιες ζυθοποιίες παντρεύονται με εταιρείες αναψυκτικών και γιατί
Δεύτερο παράδειγμα μέσα σε λίγες ημέρες: έμμεσα ή άμεσα, ζυθοποιίες συνάπτουν συνεργασίες με εταιρείες αναψυκτικών προσβλέποντας σε οικονομίας κλίμακας. Έτσι, μετά τον …έμμεσο γάμο της Green Cola με την FIX (λόγω της μετοχικής αλλαγής στην Green Cola) έρχεται η συνεργασία της Ζυθοποιίας EZA με την ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας.

Στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας προχώρησαν οι εταιρείες ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία και ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω συνέργειες κυρίως στην κατεύθυνση της επίτευξης οικονομιών κλίμακας. Όπως γνωστοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της συνεργασίας της λουξ και της EZA, πέρα από τη σύμπραξη ως προς την αξιοποίηση κοινού δικτύου διανομής, μελετάται ένα πλάνο εξωστρέφειας στοχεύοντας στην ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της λουξ είναι οι εξαγωγές να αποτελούν το 10% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, από 5% που είναι σήμερα. Αντίστοιχα, σε επίπεδο εξαγωγών τα σήματα της ζυθοποιίας Αταλάντης διατίθενται σε Ολλανδία, Γερμανία, Κύπρο, Ισραήλ, Μάλτα και σε χώρες των Βαλκανίων, αποτελώντας το 8% του όγκου των πωλήσεων. Στους στόχους για το επόμενο διάστημα βρίσκονται οι αγορές της Μέσης Ανατολής. Πάντως, η εξέλιξη αυτή (σ.σ. της συμφωνίας) συμβαδίζει με την πρόθεση της ζυθοποιίας να εισέλθει στην παραγωγή αναψυκτικών με βύνη και συμβατικών αναψυκτικών ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό της οργανωμένης λιανικής.

Εξάλλου, η ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας στην Αταλάντη με νέες γραμμές παραγωγής και του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού δίνει τη δυνατότητα τετραπλασιασμού της παραγωγικής δυναμικής της ζυθοποιίας, που σήμερα κυμαίνεται στα 20 εκατ. λίτρα, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέες κατηγορίες. Αντίστοιχα, για την αχαϊκή βιομηχανία πέρα από τους εξ αγχιστείας δεσμούς που αναπτύσσει με την αγορά της μπίρας, η εν λόγω συνεργασία δύναται να ξεμπλοκάρει τον επενδυτικό σχεδιασμό για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής καινοτόμων αναψυκτικών ή και την εκφρασμένη διάθεση να εισέλθει και στην κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού, κινήσεις οι οποίες προκειμένου να υλοποιηθούν προϋπέθεταν συνεργασία με άλλο ενδιαφερόμενο επενδυτή, εμφιαλωτή ή μη.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο μεγεθών για το 2014 εκτιμάται ότι η λουξ εμφάνισε αύξηση εσόδων στα 29 εκατ. ευρώ και σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ η ΕΖΑ έκλεισε την περσινή χρήση επιτυγχάνοντας περιορισμό ζημιών και διατήρηση του τζίρου της στα 16,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΖΑ εισήλθε προ διετίας με ποσοστό της τάξης του 33,9% η Damma Holdings, συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ