Axia: Τι κερδίζει η ΔΕΗ απο το deal με την Enel

Axia: Τι κερδίζει η ΔΕΗ απο το deal με την Enel

Η Axia εκτιμά πρόσθετα 300 εκατ. ευρω EBITDA

Στα οφέλη της ΔΕΗ μετα την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel στη Ρουμανία αναφέρεται η Axia Ventures και όπως υπογραμμίζει αυτο θα επιτρέψει (στη ΔΕΗ) να εισέλθει σε μια νέα, μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά , να επεκτείνει σημαντικά το εγκατεστημένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ καθώς και να αποκτήσει ένα σημαντικό δίκτυο διανομής καθώς και πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό πελατών λιανικής. Η εξαγορά αυτή, τονίζει η Axia, καθιστά τη ΔΕΗ κορυφαίο περιφερειακό παίκτη στο εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Axia εκτιμά πρόσθετα 300 εκατ. ευρω EBITDA ενω χαρακτηρίζει τα οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας ως δίκαια, δεδομένων των περιουσιακών στοιχείων που θα αποκτηθούν, μαζι με τον αυξημένο ρυθμιστικό κίνδυνο.

Ακόμη, αναμένεται ότι αυτή η εξαγορά θα οδηγήσει σε δημιουργία αξίας για τη ΔΕΗ από περιουσιακά στοιχεία σε λειτουργία που θα υποστηριχθει πό τη σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς ενω αξία θα δημιουργηθεί και από τις συνέργειες καθως και από τη σταδιακή ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Οι αναλυτές της Axia Ventures υπογραμμίζουν το πράσινο χαρτοφυλάκιο της ENEL Ρουμανίας σημειώνοντας πως ανέρχεται στα 5,4 GW εκ των οποίων τα 300 MW είναι σε κατασκευή και τα 1,3 GW σε ώριμο στάδιο.

Η Axia Ventures, κάνει γνωστό ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τη στρατηγική της ΔΕΗ σε Ελλάδα και Ρουμανία θα γίνουν γνωστές στις 23 Ιανουαρίου 2024 στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζει δε, το πρόσφατο report της με το οποίο απηύθυνε σύσταση αγοράς στους επενδυτές με τιμή στόχο τα 13,20 ευρώ ανά μετοχή.

Οι αναλυτές της Axia επισημαίνουν ακόμα και τη δέσμευση της διοίκησης της ΔΕΗ για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2024, το οποίο θα αφορά στα κέρδη του 2023. Το περιθώριο εκτιμάται μεταξύ του 35% με 55% και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της δημόσιας εταιρίας στη διανομή κερδών μετά από χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ