Γ. Στάσσης: Στα 1,2 δισ. ευρώ ο στόχος για τα EBITDA της ΔΕΗ το 2023

 Γ. Στάσσης: Στα 1,2 δισ. ευρώ ο στόχος για τα EBITDA της ΔΕΗ το 2023

Εντός τρίτου τριμήνου η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania και διανομή μερίσματος από το 2024

Η ΔΕΗ το 2023 θα υπερβεί το στόχο για EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσει το 1,2 δισ. ευρώ ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης κατά την ενημέρωση που έκανε στους μετόχους στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ. Όπως είπε θα τηρηθεί η δέσμευση για διανομή μερίσματος το 2024 για τη χρήση του 2023.

Όπως δήλωσε μετά από μία σχεδόν αφύσικη χρονιά για την παγκόσμια αγορά ενέργειας παρέμεινε αταλάντευτη στα επιχειρηματικά της πλάνα, διατηρώντας την ισχυρή της θέση στην αγορά, με επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και την πελατοκεντρική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία συνεχίζει τη στρατηγική της και παραμένει δεσμευμένη στο στόχο για μείωση της χρήσης του λιγνίτη αν και το 2022 υπήρξε λόγω της ενεργειακής κρίσης μικρή αύξηση της χρήσης του.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι η κερδοφορία της επιχείρησης δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα προσωρινά μέτρα, ενώ η υψηλή ρευστότητα λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας, ενώ παρά την αύξηση του πληθωρισμού δεν υπήρξε επίπτωση στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος.

Ο κ. Στάσσης χαρακτήρισε ως συμφωνία ορόσημο για την ΔΕΗ την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 3ου τριμήνου. Όπως είπε πρόκειται για την πρώτη σημαντική επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό με τις δραστηριότητες που αποκτώνται να αποτελούν ιδανική επιλογή.

Το συνολικό αντίτιμο ανέρχεται σε 1,26 δισ. ευρώ βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Η εξαγορά αναμένεται να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία EBITDA της ΔΕΗ, ενώ θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 40% της αξίας των παγίων της στη διανομή. Αναμένεται να προστεθούν 3,2 εκατομμύρια πελάτες αλλά και 0,5GW εγκατεστημένης ισχύος και ακόμη 5GW ισχύος σε ανάπτυξη. Έτσι η συνολική ισχύς της ΔΕΗ θα φτάσει τα 4GW από 3,5GW σήμερα και τα έργα υπό ανάπτυξη σε 15GW από 10GW σήμερα.

Αναφερόμενος ο κ. Στάσσης στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς μίλησε για την είσοδο στο πράσινο υδρογόνου σε κοινοπραξία με την Motor Oil, για τις συμφωνίες για εξαγορές έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (160 MW στην Ελλάδα και 210 MW στην Ρουμανία έτοιμα προς κατασκευή) καθώς και στη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με ΔΕΠΑ Εμπορίας και όμιλο Κοπελούζου που θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας και με υδρογόνο. Επίσης το 2023 ξεκίνησε και η κατασκευή 210 MW νέων μονάδων ΑΠΕ μέσω της κοινής εταιρείας με τη γερμανική RWE.

Για τα πεπραγμένα του 2022 ο κ. Στάσης τόνισε ότι η ΔΕΗ κατάφερε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες και κατάφερε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συνεισφέροντας μάλιστα άνω του 1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία κατάφερε να επιδείξει ανθεκτικότητα με τα EBITDA της να συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα του 0,9 δις ευρώ ενώ συνέχισε τις σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και έργα διανομής. Παράλληλα πέτυχε σημαντική ενσωμάτων νέων έργων ΑΠΕ με αύξηση πάνω από 30% της εγκατεστημένης ισχύος ενώ η ανάπτυξη των νέων επενδύσεων προχωρά με βάση το πλάνο. Στην αγορά προμήθειας η εταιρεία πέτυχε αύξηση των πωλήσεων και μείωσε το ρυθμό απώλειας πελατών. Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε επίσης στην είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά του υδρογόνου μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε με τη ΜΟΗ.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ