Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Αvramar- Καλλιμάνης- Τα 400 εκατ. ευρώ της Folli-Follie και τα νερα

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Αvramar- Καλλιμάνης- Τα 400 εκατ. ευρώ της Folli-Follie και τα νερα

Την ανοχή που δείχνει το σύστημα απέναντι στην περίπτωση της Avramar δεν την επέδειξε στην ανάλογη της Καλλιμάνης.

Oτι η εταιρεία έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση γνωστό. Οπως και το ότι οι βασικοί μέτοχοι Amerra Capital Management- Mubadala Investment Company δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, με συνέπεια το βάρος να έχει μεταφερθεί στις "πλάτες" των τραπεζών. Υπέρβαρο 300 εκατ. plus, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια (ισολογισμούς) με την Avramar να ζητά-επιπλέον- ρευστότητα 50 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση δανείων. Πρόσφατα έγινε σύσκεψη με τις πιστώτριες τράπεζες, με τους τραπεζίτες να περιμένουν τους μετόχους να βάλουν χρήμα (όσο προτίθενται) για να δουν και αυτοί από την πλευρά τους το βάρος, που θα υποχρεωθούν να αναλάβουν.

Για τον Ιούνιο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα- τόκοι κ.λ.π θα πληρωθούν από τους βασικούς μετόχους- συνεπώς όλα καλά. Αλλά από Ιούλιο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί (στις τράπεζες) τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η Avramar, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εισφέρει παρά...peanuts μπροστά στο "βουνό" υποχρεώσεων που οφείλει. Την όλη κατάσταση περιπλέκουν οι σχέσεις των αράβων με τους μετόχους του Almerra, σε σημείο που οι του Mabudala προσέλαβαν συμβούλους την ΑΧΙΑ και την Houlihan Lokey, προϊδεάζοντας για περαιτέρω όξυνση της κατάστασης. Επί της ουσίας, στον "αέρα" ένα σημαντικό μέρος του εγχώριου κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας-Σελόντα- Ανδρομέδα- Περσεύς), το πρόβλημα χρηματοδότησης επίσης με τις τράπεζες να ετοιμάζονται να γράψουν το...μουτζούρη. Και όμως, την ανοχή που δείχνει το σύστημα απέναντι στην περίπτωση της Avramar δεν την επέδειξε στην ανάλογη της Καλλιμάνης.

Πράγματι-αρχές Ιανουαρίου 2021- η Αιγιώτικη εταιρεία ιχθυηρών-κατεψυγμένων για οφειλές 60 εκατ. - και μάλιστα χωρίς υπαιτιότητα της επιχειρηματικής οικογένειας Καλλιμάνη- μεθοδικά πέρασε στην Dardanel, και μάλιστα με εκ των υστέρων "γενναίο κούρεμα" των τραπεζιτών επ' ωφελεία της τουρκικών συμφερόντων εταιρείας. Το ότι οι τουρκικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών "αλωνίζουν" στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου σε βάρος των ελληνικών αποδίδεται και στους αναποτελεσματικούς χειρισμούς των τραπεζών.

================================================

Η Folli-Follie και τα 400 εκατ. ευρώ

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η δίκη για το «σκάνδαλο» που έλαβε διεθνείς διαστάσεις πριν πέντε χρόνια με τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, που φέρεται να έχει κοστίσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς η υπόθεση δεν προχώρησε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οπότε είχε προσδιοριστεί η εκ νέου διεξαγωγή της δίκης.Το δικαστήριο όρισε νέα ημερομηνία για τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η υπόθεση, καθώς το πρωί προέκυψε ζήτημα με κώλυμα που δηλώθηκε από την εισαγγελέα και δεν έγινε η εκφώνηση της.

Η αίθουσα ήταν από το πρωί κατάμεστη από τους παράγοντες της δίκης, ενώ το «παρών» στο εδώλιο έδωσαν ο ιδρυτής του ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, καθώς και ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Πατέρας και γιος θεωρούνται βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, για την οποία δικάζονται συνολικά 10 κατηγορούμενοι, καθώς τους αποδίδεται η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επί σειρά ετών και μέσω θυγατρικών του Ομίλου FF Group στην Ασία, εμφάνιζε μέσω εικονικών συναλλαγών και πλαστών τραπεζικών δεδομένων, εύρωστη εικόνα της εταιρίας, παραπλανώντας επενδυτές. Η δικογραφία αναφέρει πως οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης καρπώνονταν τεράστια κέρδη από την χειραγώγηση της μετοχής της Folli Follie που εν συνεχεία «νομιμοποιημένα» κατέληγαν στην οικογενειακή περιουσία και σε αλλοδαπούς λογαριασμούς.

==============================================

Εξελίξεις στα "νερά"

Προέκυψαν ειδήσεις από την διακαναλική του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωϊ της Κυριακής. , "...ένα από τα πρώτα τρία νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Είναι ειλημμένη απόφαση αμφότερες οι Επιχειρήσεις Υδρευσης να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη έλεγχο κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών...". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, το Υπερταμείο χάνει σε αξία 2 περιουσιακά στοιχεία που σε όρους αποτίμησης αντιστοιχούν σε 739,11 εκατ. και 135,03 εκατ. αντίστοιχα, έσοδα από μερίσματα 59,5 και 11,4 εκατ. (3ετία 2019-2021). Το Υπερταμείο ελέγχει το 50% συν μία μετοχή του μ.κ της ΕΥΔΑΠ όσο και στην ΕΥΑΘ. Μεγαλύτεροι ιδιώτες μέτοχοι μειοψηφίας το fund του John Paulson (με 10%) στην πρώτη και το Suez (με 5,46%) στην δεύτερη.

Το ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχει με 11,3% (ΕΥΔΑΠ) και με 24% (ΕΥΑΘ) με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ρητή και συγκεκριμένη για το Υπερταμείο. Δύο ζητήματα, το ένα αφορά στα assets που θα πρέπει να βρει το Υπερταμείο για να αντικαταστήσει τις συμμετοχές/έσοδα στις Επιχειρήσεις Υδρευσης, το άλλο στην στάση των ιδιωτών μετόχων. Η έμμεσου περιεχομένου είδηση ήταν περισσότερο σημειολογικού χαρακτήρα-ως προς την επιλογή του χώρου της διακαναλικής-, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με τον ευρύτερο κλάδο της "τεχνολογίας-πληροφορικής" να γνωρίζει μέρες δόξης λαμπρές και επιχειρηματικά και επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Κλάδος που, κατά πάσα βεβαιότητα, θα παραμείνει στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Με Κυριάκο Πιερρακάκη ή άνευ;

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ