Ο 5ος πόλος (?), το μαντήλι της ΑΕΓΕΚ, η MIG της Πειραιώς και τα γλέντια στον ΟΔΔΗΧ

Ο 5ος πόλος (?), το μαντήλι της ΑΕΓΕΚ, η MIG της Πειραιώς και τα γλέντια στον ΟΔΔΗΧ

Ποιος το φανταζόταν

Στην πρώτη- από τις 3 επανεκδόσεις για το δεύτερο 3μηνο- προχώρησε χθες ο ΟΔΔΗΧ. Με fast track ρυθμό η διαδικασία- καθώς αφορούσε μόνο primary dealers, με εκ των προτέρων διεργασία/κλείσιμο της συμμετοχής τους- ο Οργανισμός επανατιμολόγησε ομόλογα 10ετούς διάρκειας. Προσφορές ύψους 1,7 δισ. ευρώ, απόδοση 4,31% στο reopening και κάλυψη 5,65 φορές- αντλήθηκαν 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης ήταν η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Στο 4,290% το GR10Y-λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας- έναντι 4,331% του αντίστοιχου ΙΤ10Υ.Ποιος να το φανταζόταν πως η Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο θα είχε την ευχέρεια να επιλέγει τον χρόνο, τον τρόπο και το ύψος των εκδόσεων (καθαρών, επανατιμολογήσεων) με όρους αγοράς φθηνότερους απ' ότι λ.χ οικονομίες όπως της Ιταλίας. Πάντως στην αγορά δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως, η ενέργεια του ΟΔΔΗΧ έγινε δύο 24ωρα πριν την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, βράδυ Παρασκευής.

Να θυμίσουμε ότι, πρόσφατα η Societe Generale πρότεινε δύο trades για τα ελληνικά ομόλογα, σε περίπτωση που η S&P αναβαθμίσει την Ελλάδα. Εύλογο hedging στην περίπτωση που...Σημειωτέον ότι basic scenario για την αγορά είναι αυτό της "σιγής ασυρμάτου" από την πλευρά του αμερικανικού οίκου και best αυτό της αναβάθμισης της προοπτικής σε "θετική" από "ουδέτερη" για το outlook.

-------------------------------------------------------------------------------------
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Και με την...βούλα.

Συναλλαγές-ρεκόρ για τη μετοχή της MIG στην χθεσινή συνεδρίαση. Πάνω από 88 εκατ. με αγοραστή την Πειραιώς που από Μεγάλη Πέμπτη σε Τρίτη-Τετάρτη του Πάσχα αύξησε περαιτέρω την μετοχική θέση της πάνω από το 67% του μ.κ. Ποσοστό "καταστατικής πλειοψηφίας", που πρακτικά "λύνει τα χέρια" της διοίκησης να προχωρήσει σε όλες όσες ενέργειες κρίνει αναγκαίες τόσο ειδικότερα (Attica Συμμετοχών) όσο ευρύτερα σε...επόμενο/εύλογο επενδυτικό χρόνο. Με αποτίμηση 203,9 εκατ. η MIG, απόρροια της κόντρας από την πλευρά Ηλιόπουλου, η διοίκηση Μεγάλου έχει-πλέον- στα χέρια του ένα asset (σε χρηματιστηριακή υπέρ πολλαπλάσια της πραγματικής) που με κάποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί. Ο τρόπος; ακόμη είναι πολύ πρώιμο να ειπωθούν ενδεχόμενα. Αδιαμφισβήτητα τα προσεχή επεισόδια του σήριαλ MIG θα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον.

=====================================================
Attica Bank: ποιος 5ος πόλος;

Αποχωρεί το ΤΜΕΔΕ, προωθείται η συμμετοχή των 4 συστημικών στην αμκ προκειμένου να (υπό) στηριχθεί η κεφαλαιακά σωτήρια παρουσία της Thrinvest. Εχοντας "κάψει" εκατοντάδες εκατ. ευρώ (εισφορών μηχανικών, φορολογούμενων κ.λ.π) στον...πίθο των Δαναϊδωντο Ταμείο Μηχανικών αποχωρεί από την κοστοβόρα διαδικασία εξυγίανσης της πολύπαθης Attica Bank. Ελλείψει ιδιωτικού ενδιαφέροντος- πέραν της πλευράς Εξάρχου-Καϋμενάκη-Μπάκου- επιστρατεύεται το εγχώριο συστημικό banking προκειμένου να καλυφθεί η αμκ. Με την αγορά (αλλά και τους επιτελείς της ίδιας της Thrinvest)να προεξοφλεί πως θα ακολουθήσει και άλλη αύξηση. Ωστόσο, με αυτά είναι άξιον απορίας πως μέρος του "συστήματος" προβάλλει την περίπτωση της "νέας Attica Bank"(μετά την εξυγίανση της) ως 5ο πολο του εγχώριου banking. Οταν λ.χ. η Optima Bank τον-μόλις- δεύτερο χρόνο λειτουργίας (ισολογισμός) εμφανίζει καθαρή λειτουργική κερδοφορία, έχει υγιές χαρτοφυλάκιο χωρίς NPLs- και αναθεωρεί τον στόχο της αμκ στα 130 (από 100 εκατ.) προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πιθανότατα στο τέταρτο 3μηνο 2023.

====================================================
Μπλε Κέδρος: Ευμορφιές...

Νέα εξαγορά της Μπλε Κέδρος: αγόρασε ένα κτήριο 300 τ.μ στα Εξάρχεια έναντι 4 εκατ. ευρώ. Κτήριο, που εισφέρεται (έμμεσα) στον βασικό μέτοχο της εισηγμένης (αδέλφια Ευμορφίδη) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην (υπέρ) "τιμολόγηση" του asset στον ισολογισμό της εταιρείας. Με προφανές όφελος για την πλευρά του βασικού μετόχου.

===================================================Α ΑΕΓΕΚ: Τέλος εποχής...

Χωρίς τέλος η έξοδος εταιρειών από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για νέες εισαγωγές, όπως είχε υποσχεθεί ο Γιάννος Κοντόπουλος υπάρχει-όντως- ένα προβληματάκι αλλά τέλος πάντων.Αλλη μία εισηγμένη, η ΑΕΓΕΚ "κουνά μαντήλι" καθώς η χρηματιστηριακή παρουσία της ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας- που από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ-σε περιόδους που μεσουρανούσε στον ευρύτερο κλάδο αναλαμβάνοντας μέχρι και έργα του Μετρό (Θεσσαλονίκης).Τότε κύκλοι εργασιών, χρηματιστηριακή αξία ήταν σε τρέχοντα επίπεδα leaders του κλάδου. Σήμερα είναι στα...τελευταία μέτρα πριν την έξοδο από το ΧΑ.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ