Ελληνικό χρηματιστήριο: θα είναι το επενδυτικό trend του 2018;

Αισιόδοξες εκτιμήσεις από εγχώριους και ξένους αναλυτές που βλέπουν υπεραξίες στο ΧΑ

Ελληνικό χρηματιστήριο: θα είναι το επενδυτικό trend του 2018;

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2018 για το Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς τόσο τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς όσο και το πολιτικό κλίμα δείχνουν  αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Εάν ξεπεραστούν οι σκόπελοι και επιβεβαιωθεί επίσης η σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας, το Χρηματιστήριο είναι έτοιμο για μια χρονιά σημαντικών αποδόσεων καλύτερη από το 2017 που έκλεισε με κέρδη 24,66%.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η άποψη «το να επενδύσεις στην Ελλάδα ίσως είναι ένα από τα καλύτερα επενδυτικά trends για το 2018», που διατύπωσαν προ ημερών οι «Financial Times», είναι ενδεικτική των εκτιμήσεων των ξένων για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2018. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι «κλειδί» για την πορεία του Χ.Α. τη νέα χρονιά θα είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος σύντομα θα αντιμετωπίσει τα «stress tests». Ωστόσο, η αρχή του 2018 βρίσκει σε καλύτερο σημείο τους βασικούς δείκτες της οικονομίας, αφού το ΑΕΠ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, η ανεργία υποχωρεί με σταθερό ρυθμό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων. Τα νούμερα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και δείχνουν ότι το νέο έτος θα σημάνει μια καινούρια αρχή για την ελληνική οικονομία, και κατ΄επέκταση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Το 2017 παρά τα σκαμπανεβάσματα η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ και η προοπτική είναι ακόμη καλύτερη από φέτος με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε σημαντική υποτίμηση (discount) σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Πριν ξεκινήσει η κρίση, το 2008, ο δείκτης κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν στο 84%, όπως και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός. Σήμερα, ο δείκτης είναι μόλις στο 30% για την Ελλάδα, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 80%.

Σ. Λαζαρίδης –Χρηματιστήριο Αθηνών

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ.Λαζαρίδη οι οιωνοί είναι θετικοί και το Χρηματιστήριο μπορεί σύντομα να λειτουργεί και πάλι ως εργαλείο άντλησης κεφαλαίων για όσες επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τη συγκυρία. Όπως δηλώνει στο MoneyPro “διεθνώς εκτιμάται ότι το 2018 θα είναι μια καλή χρονιά για άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις μέσω των κεφαλαιαγορών είτε με έκδοση μετοχών είτε με εκδόσεις ομολόγων. Στην Ελλάδα, θέλω να πιστεύω, ότι θα αξιοποιηθεί η τάση αυτή, αφού φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από το διεθνές επενδυτικό κοινό στην πορεία και τις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας». «Επιπλέον», τονίζει « το ‘18 πανευρωπαϊκά είναι έτος μεγάλων θεσμικών αλλαγών με την MiFID II που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου και την CSDR που θα ακολουθήσει. Ελπίζουμε ότι στη μεταβατική περίοδο της τεχνολογικής προσαρμογής που συνεπάγονται οι αλλαγές αυτές στο σύνολο των συμμετεχόντων στις αγορές παγκοσμίως, δεν θα επηρεαστεί η ρευστότητα των αγορών. Παρά ταύτα, η εκτίμηση στην αρχή του νέου έτους, είναι ότι το κλίμα τόσο διεθνώς όσο και τοπικά θα δώσει την ευκαιρία σε ελληνικές επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφαλαία, έμμεσα ή άμεσα, από την ελληνική κεφαλαιαγορά αξιοποιώντας το διεθνοποιημένο προφίλ που η αγορά έχει καταφέρει να διαμορφώσει και να διατηρήσει όλα στα προηγούμενα χρόνια».

Χ.Γκότσης –Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αισιοδοξία εκφράζει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης, τονίζοντας ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η προσδοκία για ανάπτυξη 2,5% δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον. Όπως αναφέρει στο Money Pro «ετοιμάζονται και νέα εταιρικά ομόλογα, και νέες εισαγωγές ΑΕΑΑΠ και συνολικά αναμένεται να πάρει μπρος το Χρηματιστήριο ακολουθώντας την ελληνική οικονομία. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται χρειάζονται επενδύσεις και οι επιχειρήσεις για να τις χρηματοδοτήσουν έχουν τρεις δυνατότητες εταιρικό ομόλογο, αυξήσεις κεφαλαίου και τραπεζικό δανεισμό. Η επιτυχία των πρώτων εταιρικών ομολόγων έδωσαν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές καθώς έδειξε ότι οι έλληνες επενδυτές πρώτοι έδειξαν εμπιστοσύνη και στήριξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή της MiFID II δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για τις κεφαλαιαγορές αυξημένης διαφάνειας και προστασίας των επενδυτών που θα αυξήσει την αξιοπιστία του θεσμού. Στοίχημα για την ελληνική οικονομία αποτελεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, η συζήτηση για το χρέος, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τέλος το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο με δεσμεύσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, κάτι που αν γίνει θα είναι θετικό για τις αγορές.».

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ