Δραγασάκης: Η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις

Δραγασάκης: Η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις
Για επενδύσεις σε τουρισμό, εμπόριο και πολιτισμό, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κίνα έχουν συμφωνήσει σε ένα τριετές πρόγραμμα συνεργασίας, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Οι δυο λαοί εκπροσωπούμε πολιτισμικές παραδόσεις ιστορικού βάθους, είμαστε πολιτισμοί που επηρέασαν την εξέλιξη του κόσμου κατά τρόπο μοναδικό.

Οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών, παρά τις διαφορετικές διαδρομές, είναι ανέφελες, χωρίς γκρίζες ζώνες και προβλήματα, υπήρξε και θα υπάρχει στενή πολιτική συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις και πολλά διεθνή φόρα.

Υπάρχει στρατηγική σύμπτωση συμφερόντων ανάμεσα στον σχεδιασμό της Κίνας και την επιλογή της να δημιουργήσει εμπορική λεωφόρο συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και η λεωφόρος αυτή περνά από το λιμάνι του Πειραιά.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η στρατηγική της Κίνας συμπίπτει με τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική, με τρεις τρόπους:

Με την ανάγκη επενδύσεων και συνεργασιών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυπηγική βιομηχανία. «Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό της Κίνας, εμείς πρέπει να αναβαθμίσουμε τα λιμάνια και το σιδηροδρομικό δίκτυο και να δημιουργήσουμε υποδομές logistics» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Η στρατηγική της Κίνας συμπίπτει με τη δική μας επιλογή για πολυδιάστατες διεθνείς σχέσεις ως μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Η θαλάσσια λεωφόρος, πρόσθεσε, πρέπει και μπορεί να γίνει λεωφόρος διπλής κατεύθυνσης, όχι μόνο με τις εισαγωγές προς την Ελλάδα με κατεύθυνση την Ευρώπη, αλλά και των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος, και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής συνεργασίας, στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα, αλλά και στη σύσφιγξη συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ