Σε ανοδική πορεία το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω ΕΚΤ

Σε ανοδική πορεία το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω ΕΚΤ
Ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τη νέα παρέμβαση της τον Μάρτιο.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,09 δολ. από το επίπεδο των 1,0831 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι, αλλά και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, επιχείρησαν με δηλώσεις τους να δώσουν ένα στίγμα των προθέσεων της ΕΚΤ για τα νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματιής πολιτικής, τα οποία θα ανακοινώσει τον Μάρτιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, οι επενδυτές δεν πρέπει να διακατέχονται από υψηλές προσδοκίες, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η τοπθετήση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός της ημέρας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 9,47% από 9,62%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,34% να περιοριστεί στο 9,13% από 9,27% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους διαμορφώθηκε στο 0,010% από 0,015%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο -0,044% από -0,039%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,094% από -0,089%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε διατηρήθηκε στο -0,162% και, τέλος, στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,232%. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0884 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ