Bloomberg: Η Ελλάδα θα ιδιωτικοποιεί περιουσία αξίας μόλις 500 εκατ. ευρώ το χρόνο

Bloomberg: Η Ελλάδα θα ιδιωτικοποιεί περιουσία αξίας μόλις 500 εκατ. ευρώ το χρόνο
Στις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Στο παράδειγμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης παραπέμπει το πρακτορείο όλους όσους αναρωτιούνται το λόγο για τον οποίο «ναυάγησαν» οι προσπάθειες της Ελλάδας να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του, αν και η τοποθεσία είχε επιλεγεί ήδη από το 1976, δικαστικές διαμάχες με τους κατοίκους της περιοχής, η ανακάλυψη αρχαιολογικών ερειπίων και πολιτικές διαφωνίες, καθυστέρησαν το έργο 33 χρόνια.

Με τα ακίνητα να αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, η κυβέρνηση μπορεί να έχει στη διάθεσή της δεκαετίες ώστε να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία. Το Bloomberg σημειώνει πως οι προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παράκτια ακίνητα απέτυχε παταγωδώς.

Όπως υπογραμμίζει, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 έχει αποφέρει μόλις 3,1 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν οδηγήθηκε στην επίτευξη του στόχου της αξιοποίησης της, εν μέρει επειδή η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο. «Όταν αξιωματούχοι επισκέφθηκαν ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που προοριζόταν για πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομα κτίρια στην περιοχή», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πάντως, σε αξιολόγηση του ΔΝΤ που πραγματοποίησε τον Ιούνιο, ανέφερε ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν οι πιο εύκολες από άποψη πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ιδιωτικοποιεί περιουσία αξίας μόλις 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ