Λ.Σ: Δεν πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα οι 590 μετανάστες- Επιχείρησαν να εμβολίσουν περιπολικό

Λ.Σ: Δεν πέρασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα οι 590 μετανάστες- Επιχείρησαν να εμβολίσουν περιπολικό

Συνολικά εννέα περιπτώσεις εισβολής στα ελληνικά χωρικά ύδατα με σκάφη και λέμβους απέτρεψε σήμερα το Λιμενικό.

Για «ιδιαίτερη ένταση» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, που παρατηρείται σε διάστημα λίγων ωρών από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με πέντε περιστατικά κατά τα οποία ιστιοφόρα σκάφη με εκατοντάδες αλλοδαπούς που επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κάνει λόγο το Λιμενικό.

Τα εν λόγω σκάφη είχαν ως αφετηρία τα απέναντι τουρκικά παράλια και τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. Επιπλέον, εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή άλλες τέσσερις φουσκωτές λέμβοι με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίες επίσης επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στις συνολικά εννέα αυτές περιπτώσεις με σκάφη και λέμβους φέρεται να ξεπερνά τα 590 άτομα, αναφέρει το Λιμενικό.

Σε όλα αυτά τα περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξής τους και τα παρακολουθούσαν στενά.

Σύμφωνα με το ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ., κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά του, κανένα από τα σκάφη αυτά και τις λέμβους δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από ένα από τα ιστιοφόρα αυτά σκάφη, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές.

Και στα εννέα αυτά περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε ιστιοφόρων, καθώς και των τεσσάρων λέμβων, περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, ένα ιστιοφόρο επιστρέφει με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στις τουρκικές ακτές, ενώ τα υπόλοιπα τρία ιστιοφόρα αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια.

Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δηλώνει πως λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, «με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στη ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους τρίτων χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ