Ευθ. Λέκκας: Δεν συνδέεται ο σημερινός σεισμός στο Λασίθι με αυτόν στο Αρκαλοχώρι

Ευθ. Λέκκας: Δεν συνδέεται ο σημερινός σεισμός στο Λασίθι με αυτόν στο Αρκαλοχώρι

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα ανατολικά του Λασιθίου δεν έχει σχέση με αυτόν που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι, λένε οι σεισμολόγοι.

Ο σημερινός σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, επισημαίνει πως «οι τρεις πιο ισχυροί σεισμοί που έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο, όπως και τα σημερινά 6,3 Ρίχτερ, που δεν συσχετίζονται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι».

«Πολύ ισχυρός σεισμός στην Κρήτη, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ιεράπετρας-Ζάκρου, επιφανειακός, δεν έχει σχέση με την εστία του Αρκαλοχωρίου. Αναμένονται μετασεισμοί, ήδη ξεκίνησαν. Έντονα αισθητός κυρίως στο Λασίθι, αισθητός μέχρι τη Ρόδο» ανέφερε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ