«Αθάνατος» - Συγκινητικές εικόνες στο «ύστατο χαίρε» στον Μίκη Θεοδωράκη

«Αθάνατος» - Συγκινητικές εικόνες στο «ύστατο χαίρε» στον Μίκη Θεοδωράκη

Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στον Γαλατά Χανίων. Η εξόδιος ακολουθία τελείται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μελών της οικογένειάς του.

Χοροστατεί ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ συμμετέχουν ιεράρχες από όλη την Κρήτη.

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκλόνισε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με το τραγούδι που είπε για τον πατέρα της (vid)

Το παρών δίνουν και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν - όπως είπαν - «έναν δικό τους άνθρωπο».

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο του χωριού, προκειμένου να ταφεί δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν «τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες» ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του.

Ο κ. Κουτσούμπας, αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρηγα, βρέθηκαν νωρίτερα και στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη.

Το πρωί η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Από εκεί στις 12:15 αναχώρησε με πομπή αυτοκινήτων και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού Χανίων-Κισσάμου έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, για την εξόδιο ακολουθία.

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντος. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ