Στο αρχείο λόγω παραγραφής οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης

Στο αρχείο λόγω παραγραφής οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης

Αρχειοθετήθηκαν οι καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, εκβιασμούς και τιμωρίες που έγιναν γνωστές στις αρχές Απριλίου 2021, λόγω παραγραφής.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, είχαν ληφθεί καταθέσεις από τις αθλήτριες από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την επαρχία, οι οποίες περιέγραψαν κακοποιητικές συμπεριφορές, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση καθώς και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Περιστατικά τα οποία ξεκινούν το 1985 και φθάνουν λίγο μετά το 2000. Συνεπώς είναι παραγεγραμμένα, καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τέλεσή τους.

Η καταγγελίας της Μαρίας Παπάκου

Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και η δημόσια καταγγελία της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στο χώρο γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα. Όμως και αυτή η πράξη, έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.

Οι αθλήτριες είχαν αποστείλει ανοιχτή επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας και το περιεχόμενο της καταγγελίας δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση, άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα». Παράλληλα, οι αθλήτριες ανέφεραν ότι υποσιτιζόντουσαν μέχρι λιποθυμίας, είχαν δεχθεί σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ «αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής.»

Με την άποψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να τεθούν οι καταγγελίες στο αρχείο, συντάχθηκε και η Εισαγγελία Εφετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ