Ανοίγουν τα μικρά καταστήματα με SMS στο 13032 - Κλειστά σχολεία και πολυκαταστήματα

Ανοίγουν τα μικρά καταστήματα με SMS  στο 13032 - Κλειστά σχολεία και πολυκαταστήματα

Ανοίγουν τα μικρά καταστήματα - Κλειστά παραμένουν πολυκαταστήματα και σχολεία - Άρση των περιορισμών για τις διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα

Υστερα από εισήγηση της επιτροπής η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογές των μέτρων, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, κάνοντας λόγο για νέο μείγμα μέτρων. Προϋπόθεση αποτελεί η ατομική ευθύνη και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, πρόσθεσε, λέγοντας πως οι δραστηριότητες που θα επανεκκινήσουν θα ανοίξουν με κανόνες όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση, υπογράμμισε. «Έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες» ανέφερε, λέγοντας πως θα υπάρχουν δωρεάν αξιόπιστα τεστ από την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν τα μικρά καταστήματα από τις 5 Απριλίου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας τα πολυκαταστήματα αλλά και το σύνολο των σχολείων με τους μαθητές να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση. Οι καταναλωτές που επιθυμούν να μεταβούν στα καταστήματα θα πρέπει πρώτα να έχουν στείλει SMS στον τηλεφωνικό αριθμό 13032, με το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών ωρών. Θα επιτρέπεται η πώληση εντός και εκτός καταστήματος με click away και click inside και με έναν πελάτη εντός καταστήματος ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Μόνο τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η χρήση του κωδικού 6 με όχημα με έως τρία άτομα χωρίς περιορισμό στις διαδημοτικές μετακινήσεις. Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε πως το μέτρο θα ισχύει μόνο το Σαββατοκύριακο και προειδοποίησε πως θα υπάρξει άρση της δυνατότητας στην περίπτωση που καταγραφούν περιστατικά συγχρωτισμού.

Για τα σχολεία θα αξιολογηθεί η κατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και η επαναλειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Αναφορικά με τα σχολεία ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε πως θα γίνεται χρήση των διαγνωστικών τεστ στα οποία θα υποβάλονται στο σπίτι τους μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Νοσοκομείο Covid το Θριάσιο

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα η Θεσσαλονίκη προκαλεί ανησυχία, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως ασκείται πίεση και στην περιοχή της Κοζάνης.

«Χρειαζόμαστε να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ που δοκιμάζεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα και να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες», ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας τη χρήση μασκών και αντισηπτικών, καθώς και την τήρηση των αποστάσεων.

Οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ επιθετικές, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας και κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν την κόπωση.

Ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε επίσης πως το Θριάσιο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid και πως από τις 7 Απριλίου θα έχει 130 απλές κλίνες και 33 ΜΕΘ με προοπτική αύξησης του αριθμού, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς θα διοχετευτούν σε ιδιωτικές μονάδες. Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ανέφερε πως 3.500 υγεινομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση εμβολιασμού "Ελευθερία" και πως στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των 65-69 ετών. Για τον Απρίλιο, πρόσθεσε, στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ τόνισε πως μέχρι στιγμής το ποσοστό προσέλευσης στα κέντρα εμβολιασμού ανέρχεται στο 97%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ