Προειδοποίηση ΠΟΥ: Τα εμβόλια για τον κορονοϊό δεν είναι πανάκεια

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Τα εμβόλια για τον κορονοϊό δεν είναι πανάκεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε την Παρασκευή πως τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν αποτελούν μαγική συνταγή ή πανάκεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επαναλαμβάνοντας παλαιότερες δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέδρος Αντανόμ Γκεμπρέσιους τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως ορισμένες χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων επειδή «δεν καταφέρνουμε συλλογικά να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης σε επίπεδο κοινότητας ή μέσα στα νοικοκυριά».

«Υπάρχει μόνον ένας τρόπος να βγούμε από αυτή την καταιγίδα - να μοιραστούμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και να δεσμευτούμε πως θα τα χρησιμοποιήσουμε» πρόσθεσε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο κορονοϊός έχει προσβάλει περισσότερους από 93,3 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δύο εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός πως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ορισμένες χώρες αναφέρουν μείωση στα αποθέματα οξυγόνου για την υποστήριξη των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Όσο περισσότερο περιορίζεται ο ιός τόσο περιορίζονται και οι πιθανότητες μετάλλαξης», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ και υπογράμμισε την ανάγκη τα εμβόλια να φτάσουν σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στις πλουσιότερες. Τόνισε επίσης πως η αποκλειστική εξάρτηση από τα εμβόλια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποτελεί λύση και πως η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται τόσο στις χειμερινές καιρικές συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο όσο και στη μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω των γιορτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ