Αναταράξεις στη διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό

 Αναταράξεις στη διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό

Οι Pfizer - BioNTech σταμάτησαν προσωρινά την παράδοση νέων παρτίδων του εμβολίου του κορονοϊού σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας δεν ανέφερε ποιες άλλες χώρες -εκτός της ίδιας της Ισιπανίας- επηρεάζονται από την προσωρινή αναστολή παραδόσεων, η οποία οφείλεται σε πρόβλημα διασφάλισης της χαμηλής θερμοκρασίας αποθήκευσης σε μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο.

Το εμβόλιο διατηρείται αποθηκευμένο σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν και από τη στιγμή που θα βγει από το ιδιαίτερα ψυχρό περιβάλλον συντήρησης θα πρέπει να έχει χορηγηθεί σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των πέντε ημερών προκειμένου να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του.

Προβλήματα στην παραλαβή παρτίδων ανακοίνωσαν και ορισμένες πόλεις στη Γερμανία.

Ωστόσο ακόμα και αν εκλείψουν άλλα προβλήματα στην παραγωγή και διανομή, ο ρυθμός εμβολιασμού των Ευρωπαίων θα είναι χαμηλότερος του αναμενομένου. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters πως η παραλαβή των 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer - BioNTech θα έχει ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες, τον Σεπτέμβριο. Ο συγκεκριμένος αριθμός των δόσεων σημαίνει πως θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ. άνθρωποι, αριθμός χαμηλότερος από το 25% των 450 πολιτών της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ