Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας - Προειδοποιήσεις για την οικονομία

Τραμπ: Όχι στην υποχρεωτική χρήσης μάσκας

Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας - Προειδοποιήσεις για την οικονομία

Φόβους για ένα δεύτερο και ισχυρότερο από το πρώτο κύμα του κορονοϊού εκφράζουν ειδικοί, ενώ μέσα στις προηγούμενες 100 ώρες καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο ένα εκατομμύριο κρούσματα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 75.000 κρούσματα του κορονοϊού την Παρασκευή και 946 θανάτους που φέρνουν τον συνολικό αριθμό των απωλειών στη χώρα στις 142.000, σχεδόν διπλάσιο από τη Βραζιλία που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής 77.900 θανάτους.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο λοιμωξιολόγος Klaus Storh που το 2003 είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό του ιού που προκαλούσε την άτυπη πνευμονία (γνωστή και ως SARS) εξέφρασε τον φόβο πως ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού θα έρθει πριν την παρασκευή ενός αξιόπιστου εμβολίου. Εκτίμησε, δε, πως ως και το 90% του πληθυσμού μπορεί να προσβληθεί ανά πάσα στιγμή από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Stohr ο ερχόμενος χειμώνας αναμένεται να είναι κρίσιμος, καθώς ο ιός θα επιστρέψει δριμύτερος στο βόρειο ημισφαίριο και εκτίμησε πως σε 12 μήνες από σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει αναπτύξει αντισώματα.

Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι της HIS Markit φοβούνται πως η πανδημία θα προκαλέσει νέα σοκ στην παγκόσμια οικονομία και θα προκαλέσει μια τρικυμιώδη ανάκαμψη σε σχήμα “W” όπου μία μεγάλη ύφεση ακολουθείται από μια μικρότερη ανάκαμψη, που με τη σειρά της δίνει τη σειρά της σε μια νέα ύφεση για να ακολουθήσει ισχυρότερη ανάπτυξη μετά.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στο Βέλγιο προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση της χώρας. Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας αναμένεται να παραδώσει την εισήγησή του στην κυβέρνηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας χωρίς να αποκλείεται η πρόταση να περιλαμβάνει και επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων έχει απευθύνει στους κατοίκους της πόλης ο Δήμος της Βαρκελώνης, ενώ στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε πως η χώρα θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα τα Χριστούγεννα. Ο Τζόνσον απέσυρε τη σύσταση για αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την πρόταση να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, επικαλούμενος την ανάγκη των πολιτών για ελευθερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ