Η λιτότητα έφερε καταναλωτικό αμόκ στη Σαουδική Αραβία

Η λιτότητα έφερε καταναλωτικό αμόκ στη Σαουδική Αραβία

Σε κρεσέντο αγορών επιδόθηκαν οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας το τελευταίο διάστημα, καθώς το βασίλειο ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό του ΦΠΑ σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες από την ελεύθερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου στα αγαθά που πωλούνται στη χώρα εφαρμοζόταν ΦΠΑ 5%, όμως ήδη από την Τετάρτη 1η Ιουλίου ο συντελεστής έχει αναμορφωθεί στο 15%.

Επιχειρηματίες με δραστηριότητα στη χώρα παρομοιάζουν την κατάσταση που επικράτησε στα καταστήματα με την Black Friday των ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές αγόραζαν τα πάντα και με φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να μη χρειαστεί να πληρώσουν για αγορές με τον αυξημένο ΦΠΑ σε ισχύ.

Ο τριπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ είναι το βασικό μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του βασιλείου, καθώς τα δημόσια έσοδα βυθίστηκαν λόγω της κατακόρυφης πτώσης που σημείωσε στη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου η τιμή του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε επίσης την καταβολή επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ανακοίνωσε περικοπές σε μεγάλα έργα υποδομής ύψους 8 δισ. δολαρίων που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές μέλλον ή βρίσκονται σε εξέλιξη. Το βασίλειο εξοικονομεί πόρους για τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ