Όλα τα λεφτά αλλά όχι όλα τα αναδρομικά

Την τελική λύση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής - Καταβάλλονται οι διεκδικήσεις για τις κύριες συντάξεις, δεν καταβάλλονται για επικουρικές και δώρα

Όλα τα λεφτά αλλά όχι όλα τα αναδρομικά

Εφάπαξ και μέσα στο 2020 θα καταβάλλει η κυβέρνηση τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Λαμβάνειν θα έχουν όλοι οι συνταξιούχοι –και όχι μόνο αυτοί που προσέφυγαν στα δικαστήρια- αλλά τα χρήματα που θα καταβληθούν θα αφορούν τις διεκδικήσεις μόνο από τις κύριες συντάξεις και όχι από τα επικουρικά και τα δώρα.

Έτσι, το συνολικό κόστος για το δημόσιο περιορίζεται στα 1,4 δις. ευρώ όταν η «ονομαστική» διεκδίκηση ανερχόταν στα 3,9 δις. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, με την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το βήμα της Βουλής, διασφαλίζονται όσοι έχουν κύρια σύνταξη άνω των 1300 ευρώ ή άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Δεν διασφαλίζονται αυτοί που περίμεναν αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (σ.σ είχε κριθεί ως αντισυνταγματικό το κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ) και δεν διασφαλίζονται όσοι διεκδικούσαν την ενίσχυση των 800 ευρώ αλλά και την 13η και τη 14η επικουρική σύνταξη.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής:

Η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει *όλους* τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει *εφάπαξ* μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.

Γιατί η Κυβέρνηση καταβάλλει τα αναδρομικά που αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές;

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον η Κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Γιατί είναι πεπερασμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια;

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού. Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής.