Βουτιά στα χρηματιστήρια και στο πετρέλαιο λόγω της νέας μετάλλαξης

Βουτιά στα χρηματιστήρια και στο πετρέλαιο λόγω της νέας μετάλλαξης

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές των χρηματαγορών της Ευρώπης, με το αρνητικό κλίμα να επηρεάζει φυσικά και την Αθήνα.

 

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του γεν και του δολαρίου.

Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 2,45%, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,6%, ενώ σε Παρίσι και Μιλάνο οι δείκτες υποχωρούν κατά 3,6% και 2,8% αντίστοιχα.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχωρούσε νωρίτερα κατά 3,5%.

Στην Νέα Υόρκη η προσυνεδρίαση δείχνει πως ο Dow Jones θα υποχωρήσει κατά 800 μονάδες με την έναρξη των συναλλαγών αργότερα στην ημέρα. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου με το μπρεντ και το αργό να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 5,5%.

Η νευρικότητα οφείλεται στα αρνητικά νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού με τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Αφρική να επαναφέρουν τα σενάρια περί περιοριστικών μέτρων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκανε και η Ιαπωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ