ΧΑ: Εξαγορά 10,24% του Χρηματιστηρίου Βελιγραδίου

ΧΑ: Εξαγορά 10,24% του Χρηματιστηρίου Βελιγραδίου

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε σε όλα τα απαιτούμενα βήματα ώστε να λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Σερβίας για την απόκτηση μεριδίου 10,24% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου (BELEX)


Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώνει τις δυνάμεις του με το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου, προκειμένου τα δύο Χρηματιστήρια να αυξήσουν συνολικά την επιρροή τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και να επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε σε όλα τα απαιτούμενα βήματα ώστε να λάβει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Σερβίας για την απόκτηση μεριδίου 10,24% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου (BELEX).

Ταυτόχρονα, το BELEX αποφάσισε να βελτιώσει τις υποδομές διαπραγμάτευσης που διαθέτει ως Λειτουργός Αγοράς, με αποτέλεσμα να μεταφέρει τις συναλλακτικές δραστηριότητες του στην Πλατφόρμα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διευρύνοντας έτσι, μέσα από το πλαίσιο της Κοινής Πλατφόρμας, την ρευστότητα και τις υπηρεσίες που θα παρέχει.
Επομένως, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούν να επωφεληθούν από τη διεύρυνση τόσο των αντίστοιχων κεφαλαιαγορών όσο και των ευκαιριών για διασυνοριακές συναλλαγές που προσφέρονται.

Ως επόμενο βήμα, το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεργαστεί στενά με τη Σερβική Κυβέρνηση- Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την περαιτέρω στρατηγική ανάπτυξη της Σερβικής Κεφαλαιαγοράς μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν τη ροή κεφαλαίων από επενδυτές, τοπικούς και διεθνείς, προς τους εκδότες που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου.

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών δήλωσε: «Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ως λειτουργός αγοράς και ως εισηγμένη εταιρεία, έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να υποστηρίξει το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς μέσω της στρατηγικής αυτής συμμαχίας. Το Χρηματιστήριο του Βελιγραδίου μαζί με το Χρηματιστήριο της Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στην Κοινή Πλατφόρμα Συναλλαγών θα συμβάλουν ώστε να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τον μακροπρόθεσμο στόχο μας για βιωσιμότητα αυξάνοντας τη συνολική ρευστότητα και διευρύνοντας το ευρύτερο περιφερειακό μας δίκτυο».

Ο Sinisa Krneta, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου δήλωσε: «Αυτή η συμμαχία αποτελεί μια οργανική επέκταση έπειτα από μια πολυετή επιτυχημένη συνεργασία και έπειτα από συνεχόμενους αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου. Προκειμένου να συμβάλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη της Σερβικής Κεφαλαιαγοράς, αναμένουμε ότι αυτή η νέα στρατηγική και τεχνολογική συνεργασία θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την υποδομή της Αγοράς, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια των επενδύσεων, να ενισχύσουμε τον σχηματισμό κεφαλαίου και να δημιουργήσουμε άφθονες επενδυτικές ευκαιρίες».

Επ' ευκαιρία της ανακοίνωσης της απόκτησης μεριδίου 10,24% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου της Σερβίας, από το Χρηματιστήριο Αθηνών, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του χαιρετίζει αυτή την κίνηση και θεωρεί ότι εντάσσεται στη δυναμική προοπτική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία, και ιδιαίτερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με τις εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία διετία.

"Η επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί ακόμα ένα δείγμα, ότι η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας, ταυτόχρονα με την οικονομική συνεργασία, και τους δεσμούς φιλίας με τις γείτονες χώρες" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ