Η Ιταλία «σαρώνει» την Ελλάδα – Σε κλοιό Χρηματιστήριο και ομόλογα

Η Ιταλία «σαρώνει» την Ελλάδα – Σε κλοιό Χρηματιστήριο και ομόλογα

 

 

 

 

 

Ιταλικοί «τριγμοί» και ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι προβληματίζουν τους επενδυτές στο ελληνικό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου έχουν βρεθεί στη δίνη των ρευστοποιήσεων από τις αρχές Μαΐου, με το τελευταίο κύμα πωλήσεων, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και εντάθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, να έχει στείλει τη συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που φαίνεται να έχει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν κατευνάζει τις ανησυχίες της αγοράς, αντίθετα δημιουργεί νέες, με τη Fitch Solutions να προειδοποιεί πως σε περίπτωση κρατικής χρηματοδότησης των τραπεζών θα υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά.

Την ίδια στιγμή το δημοσίευμα της Handelsblatt δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο. Ελλάδα και Ιταλία ενεργοποιούν τους φόβους των επενδυτών για μια νέα τραπεζική κρίση συνολικά στην Ευρώπη.

Κατά τη γερμανική εφημερίδα οι λόγοι είναι διαφορετικοί σε κάθε μία από τις δύο χώρες.

Στην Ελλάδα είναι η κατάσταση των τραπεζών, το τεράστιο πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα μέχρι τώρα μέτρα (τις πωλήσεις δανείων σε funds και τους πλειστηριασμούς ακινήτων).Στην Ιταλία είναι η ανησυχία για την εκτίναξη του χρέους σε συνδυασμό με τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες εξαιτίας της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης για μεγαλύτερα ελλείμματα από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως, για τους επενδυτές το πιο σημαντικό δεν είναι η αιτία της όποιας επισφάλειας, αλλά το ίδιο το γεγονός της. Γιατί όλα αυτά απλώς παραπέμπουν σε νέους κραδασμούς και άρα νέους κινδύνους για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

«Βαρίδι» αποτελεί και η επιδίωξη της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει μέτρα επίλυσης του ακανθώδους προβλήματος του Ασφαλιστικού τα οποία έχει νομοθετήσει, όπως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Για το «εμβληματικό» ζήτημα της πολιτικής ης κυβέρνησης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει συζητήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, στην σύνοδο του Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα βρίσκεται από την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι προειδοποιήσεις

Αν υπάρχει χώρα που ενδέχεται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτή θα είναι η Ελλάδα, προειδοποιεί η DBRS.

Οι αγορές, εν μέσω και της ιταλικής κρίσης, έχουν αρχίσει να φοβούνται έξοδο της Ελλάδας... αλλά όχι στις αγορές, όπως προσδοκούμε, αλλά από τη ζώνη του ευρώ. Κι αυτό διότι η χώρα μας δεν είναι απλώς η πιο πιθανή υποψήφια προς αποχώρηση, αλλά η μοναδική!

Η Ελλάδα φιγουράρει μονάχη στην κατηγορία «MEDIUM RISK», δηλαδή μέτριου κινδύνου, για αποχώρηση από την ευρωζώνη, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι ασφαλείς στο low risk (χαμηλός κίνδυνος). Στο high risk (υψηλός κίνδυνος) δε βρίσκεται καμία χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ