Στο «στόχαστρο» εισηγμένες στο ΧΑ - Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Παρά τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης στο Χρηματιστήριο και στα ομόλογα κυριαρχεί επιφυλακτικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης

Στο «στόχαστρο» εισηγμένες στο ΧΑ - Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, κι ενώ η κυβέρνηση παρουσίασε ως θρίαμβο της νέα συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, στο Χρηματιστήριο και στα ομόλογα κυριαρχεί επιφυλακτικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης, παρά τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.


Ο λόγος που έχει πιέσει σημαντικά τις ελληνικές μετοχές δεν είναι άλλος από την αναξιοπιστία που έχει δημιουργήσει ο… τυφώνας Folli-Follie, αφού με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν στην πιάτσα, στο στόχαστρο βρίσκονται τα μεγέθη αρκετών ελληνικών-πολυεθνικών, εισηγμένων δηλαδή που έχουν θυγατρικές σε τρίτες χώρες και τις οποίες ενοποιούν στους ισολογισμούς τους.

Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα κάνουν το γύρο της αγοράς ονόματα επιχειρήσεων που φέρονται να αντιμετωπίζουν ανάλογα… θέματα με αυτά του ομίλου συμφερόντων Κουτσολιούτσου, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πιέσεις στο σύνολο των μετοχών υψηλής κυρίως κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Όλα αυτά ξεκίνησαν από τον ιδρυτής της Quintessential Capital Management, Gabriel Grego, πρώην αλεξιπτωτιστή των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ.

Το «κομάντο», πρώτο θύμα του οποίου ήταν η ελληνικών συμφερόντων εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Λονδίνου, Globo, συνέχισε με τα Follie-Follie και πλέον λέγεται ότι εξετάζει και άλλες ελληνικές εισηγμένες.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ανάλογες πιέσεις με αυτές που δέχονται τις τελευταίες μέρες κάποιες εισηγμένες είχαν δεχθεί και οι μετοχές τις Ιντραλότ, μετά την φημολογία ότι επίκειται έκθεση του fund Quintessential. Κάτι το οποίο διαψεύστηκε στη συνέχεια και από την εταιρία και από τον ίδιο τον Greco ο οποίος είχε δηλώσει στο Reuters ότι το QCM δεν εμπλέκεται σε άλλη ελληνική εταιρεία, πλην της Folli Follie. Όπως και να έχει θέλει προσοχή η υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ