Αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2016

Αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2016
Αισιόδοξοι για το 2016, μετά από το αρνητικό 2015, παρουσιάσθηκαν οι παράγοντες της κεφαλαιαγοράς, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του νέου έτους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης εκτίμησε ότι το 2016 θα είναι καλύτερη χρονιά για την οικονομία και το Χρηματιστήριο, καθώς αναμένεται σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών και καθώς έχουν απομακρυνθεί δύο σοβαροί κίνδυνοι. Ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο κίνδυνος του Grexit, ενώ η επικείμενη ρύθμιση για το χρέος μπορεί να οδηγήσει και πάλι στην ελληνική οικονομία σε έξοδο στις αγορές.

Εάν συμβούν αυτά τότε θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη στη χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά των ομολόγων τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ι. Γεωργάνας εκτίμησε ότι το 2016, έτος που το Χ.Α συμπληρώνει 140 χρόνια λειτουργίας, θα είναι καλύτερη χρονιά με δύο βασικές προϋποθέσεις: τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και του ελέγχου των δημοσιονομικών.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης τόνισε ότι κυρίαρχο συναίσθημα στους ανθρώπους της αγοράς είναι η αισιοδοξία για το 2016 όσον αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου. Αναφερόμενος στο 2015 επισήμανε ότι η πτώση της αγοράς κατά 25% οφείλεται στις τραπεζικές μετοχές, ενώ οι μη τραπεζικοί τίτλοι παρουσίασαν άνοδο κατά 5% και ο ημερήσιος τζίρος ήταν αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το απαισιόδοξο σενάριο της αγοράς. Επίσης τόνισε την αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων της αγοράς στην επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου μετά το κλείσιμο πέντε εβδομάδων λόγω των capital controls.

Επίσης ο πρόεδρος του Χ.Α τόνισε ότι απαιτείται κινητοποίηση του investment banking με στόχο την είσοδο στο Χ.Α νέων εταιρειών και ομολόγων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας κ. Θ. Φέσσας επεσήμανε ότι το 2016 θα πρέπει η ελληνική οικονομία να προσελκύσει επενδύσεις κυρίως ξένες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που είναι αναγκαίες για την κοινωνική ευημερία και γαλήνη. Εκτίμησε επίσης ότι το 2015 τελείωσαν οι περιπέτειες για την ελληνική οικονομία και παγιώθηκε η Ελλάδα ως χώρα της Ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών κ. Π. Δράκος δήλωσε αισιόδοξος για το 2016 επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική οικονομία θα παίξει το ρόλο που πρέπει, τονίζοντας την παράμετρο των αποκρατικοποιήσεων που συντελούνται αυτή την περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) κ. Σπ. Κυρίτσης εξέφρασε την ελπίδα, ότι μετά από μία πρωτόγνωρα άσχημη χρονιά για τον χρηματιστηριακό κλάδο, το 2016 θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας, ανάπτυξη που θα περάσει και από την Κεφαλαιαγορά.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Θ. Κρίντας τόνισε την αναγκαιότητα της επενδυτικής αποταμίευσης την στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ