Η πρώτη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μετά από πέντε χρόνια

Η πρώτη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μετά από πέντε χρόνια
Μετά από πολλά χρόνια το Χρηματιστήριο είναι έτοιμο να δεχτεί μια νέα εταιρία προς εισαγωγή στην Κύρια Αγορά.

Αυτό αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84.
Επίσης πρεμιέρα αναμένεται να έχει και η νέα αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την πρώτη έγκριση εισαγωγής εταιρίας.
Αναφερόμενος στις νέες εισαγωγές ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «στο επίπεδο προετοιμασίας των φακέλων και των δικαιολογητικών που προαπαιτούνται έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία. Όταν λέμε τελική ευθεία, μιλάμε για ένα χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας...»
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο επικεφαλής των Ελληνικά Χρηματιστήρια αναφερόμενος στο πρόβλημα χρηματοδότησης τω επιχειρήσεων καθώς τόνισε πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται σε equity, σε ίδια κεφάλαια, περίπου 12 δισ. ευρώ -που είναι ένα τεράστιο νούμερο-, εκ των οποίων τα 5 -6 δισ. υπολογίζονται να προκύψουν από αναδιάρθρωση δανείων και τα υπόλοιπα από φρέσκο χρήμα.».
Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης μέσω του ΧΑ ήδη ξεκινά η διαδικασία για ίδρυση funds που θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο και θα επενδύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παρέστησαν σε συνέδριο που πραγματοποιείται στον Αστέρα Βουλιαγμένης υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου και του Υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως όπως αποκάλυψε στο συνέδριο ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC κ. Μητρόπουλος τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει συρρικνωθεί κατά 30%, έχουν χάσει περί το 80% της προστιθέμενης αξίας τους, ενώ ο δανεισμός τους έχει αυξηθεί έως και 5 φορές.
Παράλληλα ο κ. Χόρστ Ράιχεμπαχ επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και της αδυναμίας πρόσβασης στην χρηματοδότηση τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει υπερφορολόγηση σε όλο το φάσμα του επιχειρείν στην Ελλάδα.