Εισηγμένες: Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων

Εισηγμένες: Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και  ζημιογόνων
Από τις 202 εταιρείες, οι 78 ήταν κερδοφόρες και οι 124 ζημιογόνες. Από τις κερδοφόρες, οι 27 κατέγραψαν αύξηση κερδών, οι 26 κάμψη,

ενώ οι υπόλοιπες 25 επέστρεψαν σε κέρδη. Από τις ζημιογόνες, οι 32 σημείωσαν ενίσχυση ζημιών, οι 74 μείωση, ενώ 18 επέστρεψαν σε ζημιές

Αύξηση 17,3% παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών και ανήλθαν στα 1,5 δισ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 102,3%, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών από την Beta Χρηματιστηριακή. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε μικρή άνοδο 1,5% και διαμορφώθηκε στα 16,532 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ, η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών, πάρα τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε στα τρία προηγούμενα τρίμηνα παρέμεινε προβληματική χωρίς όμως να σημειώσει δυσμενέστερο ιστορικό ποσοστό. Η αγορά φαίνεται να έχει φτάσει σ' έναν πυθμένα ζημιών που ναι μεν δεν μπορεί να διασπαστεί με βάση τα διαμορφωμένα δεδομένα της ζήτησης, από την άλλη πλευρά δεν έχει και τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να βελτιωθεί με γρηγορότερο ρυθμό.

Η Beta εκτιμά ότι, αυτό το τρίμηνο οι δημοσιεύσεις περιείχαν το στοιχείο της έκπληξης αφού υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τουλάχιστον για τις ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, FFGroup, η τελική γραμμή και τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από το μέσο εύρος των εκτιμήσεων της αγοράς, αποτέλεσμα το οποίο προήλθε κυρίως από μειώσεις στο επαναλαμβανόμενο κόστος. Καλό τρίμηνο από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση είχαν οι Eurobank Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πλαίσιο, Jumbo, Καρέλιας, Σαράντης και ΑΒΑΞ.

Από τις μικρότερες εταιρείες σημαντική βελτίωση, με άνοδο κερδών, παρατηρείται στα μεγέθη των Κυριακίδης, MLS Πληροφορική, InformLycos, Ιασώ, AS Company, Info-Quest, Τράπεζα Αττικής, Καραμολέγκος, Κυλινδρόμυλος Λούλη, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη και οι δύο εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών, ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και Frigoglass.

Mε σημαντικές ζημιές ξεκίνησαν τη χρονιά οι θυγατρικές του ομίλου της Βιοχάλκο πλην της ΕΛΒΑΛ, οι MIG, ΝΕΛ, Πήγασος, Αλουμύλ, Ηρακλής, ΕΒΖ, Forthnet, Περσέας, Γ.Ε. Δημητρίου, Επίλεκτος, Spider, Dionic, ΑΕΓΕΚ, Intracom, Yalco, Δάιος Πλαστικά, Creta-Farm, Σφακιανάκης, Ακρίτας και το σύνολο των εταιρειών στις Ιχθυοκαλλιέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ