Ιταλία: Mε έκπτωση 50% διαπραγματεύονται οι μετοχές, η μεγαλύτερη των τελευταίων 35 ετών

 Ιταλία: Mε έκπτωση 50% διαπραγματεύονται οι μετοχές, η μεγαλύτερη των τελευταίων 35 ετών

Οι εγχώριες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο από τις δημοσιονομικές προοπτικές ανάπτυξης

Οι ιταλικές μετοχές διαπραγματεύονται με τη μεγαλύτερη έκπτωση των τελευταίων 35 ετών σε σύγκριση με τις παγκόσμιες μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις δημοσιονομικές προοπτικές σε μία από τις πιο υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρώπης σύμφωνα με το reuters .

Ενώ οι ιταλικές μετοχές ήταν ιστορικά φθηνότερες από τις αντίστοιχες παγκόσμιες, η έκπτωση τους έχει διευρυνθεί τώρα στο 50%, η μεγαλύτερη διαφορά από το 1988 και διατηρείται σε αυτό το επίπεδο για μερικούς μήνες. Αυτό είναι διπλάσιο από το μέσο χάσμα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
O δείκτης blue-chip του Μιλάνου σημείωσε άνοδο φέτος καθώς είναι προσανατολισμένος σε μεγάλο βαθμό προς τις τραπεζικές μετοχές που επωφελήθηκαν από τη μεγαλύτερη άνοδο των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ που έχει καταγραφεί.

Ωστόσο, εταιρείες που εστιάζονται στην εγχώρια αγορά σε τομείς όπως οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες έχουν πληγεί από τη γήρανση του πληθυσμού, το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ και δύο δεκαετίες σχεδόν μηδενικής οικονομικής ανάπτυξης που διακόπηκε μόνο για λίγο από μια ανάκαμψη μετά την COVID-19.


Αυτό έχει αφήσει τις ιταλικές μετοχές συνολικά σε φθηνότερη αξία ακόμη και από τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες διαπραγματεύονται με έκπτωση 33% σε παγκόσμιους ομοτίμους.

Το εγχώριο χρηματιστήριο της Ιταλίας «δεν είναι ιδιαίτερα ένας τομέας στον οποίο θέλω να εκτεθώ», δήλωσε ο Chris Hiorns, επικεφαλής του multi-asset και των ευρωπαϊκών μετοχών της EdenTree, επικαλούμενος την ανησυχία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας.

Οι πρόσφατες περικοπές στην οικονομική ανάπτυξη και οι αυξήσεις στις προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα αναζωογόνησαν την ανησυχία για πιθανή πίεση του δημοσίου, ωθώντας τη ζήτηση των επενδυτών premium να διατηρήσουν 10ετή ιταλικά ομόλογα έναντι της ασφαλέστερης Γερμανίας πάνω από τις 200 μονάδες βάσης (bps) τον περασμένο μήνα.
Αυτό το χάσμα μειώθηκε αλλά παραμένει ευάλωτο. Μια δοκιμή πλησιάζει την Παρασκευή, όταν ο Fitch αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα BBB και τη σταθερή προοπτική της Ιταλίας.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αλλαγή στις προοπτικές, δεδομένης της χαμηλότερης ανάπτυξης, των υψηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης της δημοσιονομικής θέσης της Ιταλίας», ανέφερε σε σημείωμα η Barclays.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι κάθε 10 bps άνοδος των κρατικών περιθωρίων αφαιρεί περίπου 2% από τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών και 1,5% από τον δείκτη FTSE MIB. Συμβουλεύει την αποφυγή του δείκτη blue chip μετά την υπεραπόδοσή του.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ιταλίας περιπλέκονται ακόμη περισσότερο λόγω των δυσκολιών της να εκπληρώσει τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντάλλαγμα δισεκατομμυρίων ευρώ κεφαλαίων ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή απειλεί να πυροδοτήσει μια νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας και να αποδυναμώσει την ανάπτυξη.

Ο αριθμός των εκκρεμών μονάδων στο iShares MSCI Ιταλίας της BlackRock ETF μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ σε 8,6 εκατομμύρια από 18,9 εκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ