Εκροές 16,9 δισ. δολ. από τα παγκόσμια equity funds σε μια εβδομάδα

Εκροές 16,9 δισ. δολ. από τα παγκόσμια equity funds σε μια εβδομάδα

 

Οι επενδυτές αγόρασαν κρατικά και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ομολογιακά κεφάλαια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα

 

Τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν τεράστιες εκροές την εβδομάδα έως τις 3 Μαΐου, χτυπημένα από αδύναμα οικονομικά δεδομένα και ανησυχίες για ύφεση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για παρατεταμένη περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper, τα παγκόσμια equity funds κατέγραψαν καθαρές εκροές αξίας 16,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα έως τις 3 Μαΐου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από τον Μάρτιο. 29.
Τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου παρουσίασαν δυσοίωνες προοπτικές για το έτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Ταυτόχρονα, η γερμανική οικονομία παρέμεινε επίσης στάσιμη λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.
Στην Ασία, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας υποχώρησε τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας χάνει τη δυναμική του εν μέσω μιας ανώμαλης οικονομικής ανάκαμψης μετά τον COVID-19.

Αυτή την εβδομάδα, η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.


Τα equity funds των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατέγραψαν εκροές ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 600 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ τα ασιατικά κεφάλαια σημείωσαν μικρή εισροή 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των τομέων, οι επενδυτές άντλησαν 563 εκατομμυρίων δολαρίων και 358 εκατομμυρίων δολαρίων από ταμεία στον τομέα της τεχνολογίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ διοχέτευσαν καθαρά 463 εκατομμύρια δολάρια σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνέχισαν να ευνοούν τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα οποία προσέλκυσαν εισροές αξίας 44,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υψηλότερα από 41,7 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα παγκόσμια ομολογιακά κεφάλαια εξασφάλισαν επίσης εισροές 3,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια δεύτερη εβδομάδα καθαρής αγοράς.
Οι επενδυτές αγόρασαν κρατικά και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ομολογιακά κεφάλαια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, αλλά άντλησαν 910 εκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια υψηλής απόδοσης.

Μεταξύ των εμπορευμάτων, τα ενεργειακά κεφάλαια έλαβαν 169 εκατομμύρια δολάρια σε δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών αγορών, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια πολύτιμων μετάλλων σημείωσαν καθαρές εισροές αξίας 87 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στοιχεία για 23.973 αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών έδειξαν ότι οι επενδυτές έλαβαν καθαρά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αξίας 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία καθαρή αγορά τους από την 1η Μαρτίου, αλλά αποχώρησαν από καθαρά ομολογιακά κεφάλαια αξίας 183 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ