Ελβετία: Θέλει πίσω τα μπόνους των στελεχών της Credit Suisse - Ακυρώθηκαν οι πληρωμές

Ελβετία: Θέλει πίσω τα μπόνους των στελεχών της Credit Suisse - Ακυρώθηκαν οι πληρωμές

Περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα χάσουν 50 έως 60 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα

 

Εντολή στην Credit Suisse να ακυρώσει ή να μειώσει όλες τις εκκρεμείς πληρωμές μπόνους για τα τρία κορυφαία επίπεδα διοίκησης έδωσε η Ελβετία καθώς και να εξατασθεί εάν αυτά που έχουν ήδη καταβληθεί μπορούν να ανακτηθούν, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ελβετική τραπεζική νομοθεσία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει μέτρα που σχετίζονται με τα μπόνους σε μια συστημικά σημαντική τράπεζα εάν έλαβε κρατική ενίσχυση από ομοσπονδιακά ταμεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη κυβερνητική κίνηση έρχεται μετά από μια δημόσια αντίδραση κατά των πληρωμών μπόνους στην τράπεζα, η οποία αναγκάστηκε σε συγχώνευση με την ανταγωνιστική UBS και έπρεπε να διασωθεί με σχεδόν 260 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (280 δισεκατομμύρια δολάρια) κρατικής χρηματοδότησης και εγγυήσεις.

Η απόφαση «θα επηρεάσει περίπου 1.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα στερηθούν περίπου 50-60 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα με αυτά τα μέτρα», ανέφερε το συμβούλιο.

Οι πληρωμές μπόνους μέχρι το τέλος του 2022 θα ακυρωθούν για το Εκτελεστικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα μειωθούν στο μισό για τη διοίκηση ένα επίπεδο κάτω από το διοικητικό συμβούλιο και θα μειωθούν κατά 25% για τα δύο αυτά επίπεδα κάτω.


Τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας είχαν ήδη ανακοινώσει ότι δεν έπαιρναν μπόνους για το 2022 στην ετήσια έκθεση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

Η δεξαμενή μπόνους του 2022 για τους σχεδόν 50.000 υπαλλήλους της ελβετικής τράπεζας είχε ήδη μειωθεί στα 635 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από 2,76 δισεκατομμύρια, λόγω της πτώσης της τιμής της μετοχής της τράπεζας.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πρόσθεσε ότι η Credit Suisse πρέπει επίσης να αναφέρει στις αρχές εάν είναι δυνατή η ανάκτηση των καταβληθέντων μπόνους και αποφάσισε επίσης να ακυρώσει ή να μειώσει τα μπόνους για τα τρία κορυφαία επίπεδα διαχείρισης, που συγκεντρώθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την UBS.

Στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση της Credit Suisse που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι μέτοχοι ανέβηκαν στο βήμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αμοιβές που έλαβαν τα στελέχη και το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse ενόψει του θανάτου της.

Οι μέτοχοι της τράπεζας ενέκριναν τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, αλλά καταψήφισαν την έγκριση αποζημιώσεων για τα στελέχη της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ