Πως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να αλλάξει τα σχέδια της ΕΚΤ

 Πως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να αλλάξει τα σχέδια της ΕΚΤ

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα μόνο άλλες 60 μονάδες βάσης αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, σε σύγκριση με περίπου 110 μονάδες βάσης που αναμενόταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες

Η μείωση του στόχου παραγωγής πετρελαίου που ανακοινώθηκε από τους κορυφαίους εξαγωγείς του κόσμου ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα αλλάξει ριζικά τις προοπτικές πολιτικής, τουλάχιστον προς το παρόν σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζει το Reuters.
Oι υψηλότερες τιμές του αργού - οι οποίες εκτινάχθηκαν γύρω στο 5,5% τη Δευτέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ + - θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική της ΕΚΤ.

Πληθωρισμός

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού το περασμένο έτος, αλλά η ενέργεια προκαλεί πλέον επιβάρυνση των τιμών καθώς το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Το Brent μειώθηκε κατά ένα πέμπτο σε σχέση με την αντίστοιχη πέρυσι και η άνοδος της Δευτέρας το φέρνει στα επίπεδα πριν από έναν μήνα.
«Σε αυτά τα επίπεδα, οι τιμές της ενέργειας παραμένουν μια δύναμη αποπληθωρισμού, καθώς η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Paul Donovan στην UBS Global Wealth Management.
Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην πραγματικότητα μειώθηκαν τη Δευτέρα, ενώ ένας βραχυπρόθεσμος δείκτης που βασίζεται στην αγορά ενισχύθηκε, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν σημαντική πληθωριστική επίδραση.
Μέρος του ζητήματος είναι ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη και έτσι γίνονται αποπληθωριστικές επειδή μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Χάραξη πολιτικής

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους φόβους για τον πληθωρισμό και - υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές - να ωθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τονίσουν την ανάγκη να συνεχιστεί η αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα μόνο άλλες 60 μονάδες βάσης αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, σε σύγκριση με περίπου 110 μονάδες βάσης που αναμενόταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

«Η υπόθεση για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ παραμένει ανέπαφη», ανέφερε η UniCredit σε report. "Οι προθεσμιακές τιμές τιμολογούν με πιθανότητα μόλις 80% αύξησης επιτοκίων κατά 25 bps (τον Μάιο), η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή."

Η κεντρική τράπεζα ενεργεί σύμφωνα με μακροπρόθεσμες τάσεις και εξετάζει αυτό το είδος της αστάθειας της αγοράς. Για την πολιτική, η πιο μακροπρόθεσμη τιμολόγηση έχει μεγαλύτερη σημασία και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά λιγότερο από το ήμισυ της αύξησης της τιμής spot.

Ενώ οι καταναλωτές θα δουν τις τιμές της αντλίας να αυξάνονται εντός των ημερών, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό είναι πιο ανεπαίσθητος. Μια διαρκής άνοδος 10% στις τιμές του πετρελαίου αυξάνει τον συνολικό πληθωρισμό μόλις κατά 0,1%.

"Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κόσμο μας και δεν θα πρέπει να αξιολογούνται μεμονωμένα για να μετρηθεί ο αντίκτυπός τους στον πληθωρισμό και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Πρέπει να τους λάβουμε όλους υπόψη", δήλωσε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Gediminas Šimkus.

Οι άλλες τράπεζες

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ο βασικός παίκτης. Εάν οι υψηλές τιμές ενέργειας τρομοκρατήσουν τη Fed, τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων θα χαλαρώσουν και θα ωθήσουν το δολάριο προς τα πάνω. Αυτό στη συνέχεια ενισχύει την περίπτωση άλλων κεντρικών τραπεζών να αυξηθούν, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να εισαχθεί ο πληθωρισμός στις οικονομίες τους μέσω εμπορευμάτων και άλλων αγαθών και υπηρεσιών που τιμολογούνται σε δολάρια στις παγκόσμιες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ