Εχεις κεφάλαιο 100.000 ευρώ; Δες πόσα θα εισπράττεις τον μήνα από τόκους

Πόσους τόκους μπορώ να κερδίσω από τις καταθέσεις μου;

Εχεις κεφάλαιο 100.000 ευρώ; Δες πόσα θα εισπράττεις  τον μήνα από τόκους

               Το ερώτημα είχε πάψει να τίθεται εδώ και πολλά χρόνια καθώς η απάντηση ήταν δεδομένη «ελάχιστους ή καθόλου». Από τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες ακολουθώντας με καθυστέρηση το γαϊτανάκι των αυξήσεων από την ΕΚΤ, άρχισαν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις αλλά μόνο στις προθεσμιακές καταθέσεις. Τα διαφημιστικά μηνύματα προβάλλουν επιτόκια που «φτάνουν» ή και «ξεπερνούν» το 3%. Το… έως 3% όμως δεν απαντά στο πραγματικό ερώτημα που όταν μιλάμε για καταθέσεις είναι ένα: ποια είναι η Συνολική Ετήσια Πραγματική Απόδοση; (ΣΕΠΕ); Οι συγκρίσεις και οι υπολογισμοί επιστρέφουν. Όπως επίσης, θα πρέπει να θυμηθούμε και το ότι οι καταθέσεις δεν είναι αφορολόγητες και οι ονομαστικοί τόκοι δεν πιστώνονται ποτέ στο σύνολό τους στον τραπεζικό λογαριασμό.

Οι αποταμιευτές θα πρέπει να θυμηθούν -πριν αποφασίσουν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους καθώς και η αποδέσμευση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δωρεάν- πώς υπολογίζεται η πραγματική ετήσια απόδοση. Και αν δεν θέλουν να μπλέκουν σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να αναζητούν την ΣΕΠΕ του κάθε αποταμιευτικού προϊόντος. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να το υπολογίζουν. Επίσης, επειδή στο «καλάθι» των προσφορών έχουν ενσωματωθεί και προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια, θα πρέπει να δίδεται προσοχή στο αν η απόδοση (ΣΕΠΕ) είναι εγγυημένη (δηλαδή γνωρίζεις ότι στο τέλος θα πάρεις τους συγκεκριμένους τόκους) ή αν η απόδοση είναι θεωρητική και εγγυημένο είναι μόνο το κεφάλαιο.

Τι λοιπόν μπορούμε να βρούμε στην αγορά; Εξαρτάται και από το ύψος του κεφαλαίου που είστε διατεθειμένοι να δεσμεύσετε όπως επίσης και από τον χρόνο της δέσμευσης.

  1. Για 30.000 ευρώ κεφάλαιο, οι τόκοι μπορούν να φτάσουν έως και τα 525 ευρώ και η απόδοση (το συνολικό κέρδος δηλαδή) στα 446 ευρώ. Υπάρχουν όμως και καταθέσεις -που προσφέρουν ενδεχομένως μεγαλύτερη ευελιξία- που δίνουν μόνο 165 ευρώ τόκους ή 140,25 ευρώ καθαρή απόδοση.
  2. Για 50.000 ευρώ κεφάλαιο και διάρκεια δέσμευσης 12 μηνών, θα σας προσφέρουν τόκους που ξεκινούν από 306,25 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 875 ευρώ. Γι’ αυτό μεγάλη προσοχή στην επιλογή. Ακόμη και η καθαρή απόδοση, κυμαίνεται από τα 260 έως και τα 743 ευρώ.
  3. Στα 100.000 ευρώ η απόδοση μπορεί να φτάσει στα 1700 ευρώ καθώς προσφέρεται αυτή τη στιγμή επιτόκιο έως και 2% (άρα οι τόκοι είναι 2000 ευρώ)

Οι αποδόσεις στη διετία

Με 100.000 ευρώ «κλειστά» για δύο χρόνια, μπορείς να εξασφαλίσεις έως και 4600 τόκους ή 3910 ευρώ καθαρό εισόδημα σε δύο χρόνια. Θέλει ψάξιμο καθώς υπάρχει άλλη τράπεζα που για το ίδιο ποσό δίνει 2200 ευρώ δηλαδή λιγότερα από τα μισά. Στις 30.000 ευρώ υπάρχει επιτόκιο από 1% έως και 2,3%. Σε πρακτικούς όρους το καθαρό κέρδος μετά τους φόρους θα κυμαίνεται από 510 έως 1173 ευρώ.

Στον… χάρτη αρχίζουν να μπαίνουν πολύ έντονα και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Οι αποδόσεις τους έχουν ξεπεράσει πλέον το 3% και προβάλλουν ως μια καλή αποταμιευτική λύση για όσους θέλουν να απευθυνθούν στην τράπεζά τους για περισσότερες λεπτομέρειες. Το 3% δίνει 3000 ευρώ στο ετήσιο έντοκο ή 250 ευρώ τον μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ