Δάνειο «μαμούθ» 7 δισ. ευρώ από την Citigroup στην UEFA

Δάνειο «μαμούθ» 7 δισ. ευρώ από την Citigroup στην UEFA

Η UEFA επέλεξε την αμερικανική τράπεζα Citigroup για ένα δάνειο 7 δισ. ευρώ που θα διατεθεί σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το πακέτο χρηματοδότησης, καθώς και η επιλογή της αμερικανικής τράπεζας Citigroup που θα ηγηθεί του έργου, εάν αυτό προχωρήσει, θα παρουσιαστεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου υπολόγισε ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν χάσει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα λόγω της πανδημίας της Covid-19, επομένως η δημιουργία ενός ταμείου βοήθειας για συλλόγους θα μπορούσε να παράσχει στις ομάδες τη ρευστότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω δυσκολίες.

Η νίκη της Citigroup ήρθε μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία, που περιλάμβανε επίσης προσφορές από τις αντίπαλες τράπεζες Goldman Sachs και Macquarie, καθώς και από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Apollo.

Η τελική μορφή του πακέτου χρηματοδότησης μένει να φανεί, αλλά θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα ταμείο περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν επεκταθεί στα 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ με την πάροδο του χρόνου.

Οι τραπεζίτες λένε ότι η πρόταση της UEFA δεν περιλαμβάνει την υπογραφή μετοχών ή ένα τμήμα των εσόδων της από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Αντίθετα, το έργο περιλαμβάνει ένα χρέος, το οποίο θα είναι εγγυημένο από τα δικαιώματα εκπομπής του κυβερνώντος οργάνου για τις διοργανώσεις των συλλόγων του.

Οι ομάδες που αγωνίζονται στο Champions League, στο Europa League ή σε άλλες διοργανώσεις της UEFA, είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ