Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το τραπεζικό σύστημα

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το τραπεζικό σύστημα

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25

 

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών να δίνει θετική ψήφο, ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, επεσήμανε ότι «στόχος της κύρωσης των κοινοτικών οδηγιών είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η δημιουργία ικανού μαξιλαριού σε περίπτωση που μια τράπεζα πάει για εξυγίανση».

«Στην ουσία, πρόκειται για ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Ζαββός, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. «Οι μεταρρυθμίσεις που επιτελεί η κυβέρνηση στους 10 τελευταίους μήνες, αποσκοπούν στην ενίσχυση των τραπεζών, για να λειτουργήσουν ως ιμάντας μετάδοσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Ζαβός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αισιόδοξος για την μείωση των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι «ήδη η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά και σημαντικά αποτελέσματα».

«Από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής», υπάρχει πραγματική μείωση των «κόκκινων δανείων» ύψους 32 δισ. ευρώ, ήδη καθάρισαν οι ισολογισμοί των τραπεζών, γι' αυτό και έλαβε παράταση για άλλους 18 μήνες. Φέτος η μείωσή τους θα φθάσει σε επίπεδα μονοψήφια, και την επόμενη χρονιά θα κυμανθούν στα ίδια μεγέθη που έχουν πετύχει άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στη δεύτερη φάση αναμένεται άλλη μια μείωση των κόκκινων δανείων ύψους 32 δισ. ευρώ, δηλαδή θα έχουμε συνολική μείωση περίπου 65 δισ. ευρώ, και αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία που λύνει τα χέρια των τραπεζών», επεσήμανε ο κ. Ζαββός.
«Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν τις απτές προόδους που έκανε η κυβέρνηση. Έχουμε τη μεγαλύτερη από ποτέ ρευστότητα, με πάνω από 20 δισ., 10 δισ. για νοικοκυριά και άλλα 10 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις. Υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα», υποστήριξε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ζαββού στις κατηγορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αντιτείνοντας ότι «η κυβέρνηση, με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, έχει δημιουργήσει το αναγκαίο ανάχωμα για να καταφέρουν να αντισταθούν στην κρίση».

«Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Και κάνουμε ένα στοιχειώδη διαχωρισμό μεταξύ μπαταχτσήδων και βιώσιμων επιχειρήσεων, γιατί δεν μπορεί να επιβραβευθεί αυτός που συστηματικά αγνόησε τις υποχρεώσεις του. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα προγράμματα για να στηρίξει αυτούς που πρέπει. Το θέμα των βιώσιμων επιχειρήσεων έχει σημαντική διάσταση. Αυτές θέλουμε να στηρίξουμε και θα κάνουμε τα πάντα, ιδιαίτερα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα από την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής βάσης, ώστε οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν», επεσήμανε ο κ. Ζαββός και συμπλήρωσε:
«Χρειάζεται το τραπεζικό μας σύστημα να μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη προσπάθεια για να κλείσει η ψαλίδα που δημιουργήθηκε μετά από δύο απανωτές κρίσεις. Ανοίγονται αυτές οι δυνατότητες, υπάρχει η διάθεση του τραπεζικού συστήματος να διευρύνει και να επεκτείνει την ενίσχυση των βιώσιμων επιχειρήσεων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να συζητήσει, δεν κάνει διάλογο, δεν διαβουλεύεται, ούτε με την κοινωνία ούτε με τους παραγωγικούς φορείς. «Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, για να μην μπορεί να γίνει καμία συζήτηση. Γι' αυτό και επιλέγει προσωπικές επιθέσεις προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
«Βεβαίως και είναι αναγκαία συνθήκη να λειτουργεί με σταθερότητα το τραπεζικό σύστημα, όμως αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, είναι πώς επί της ουσίας θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Και εδώ έχουμε πρόβλημα. Ενώ υπάρχει κάποια ρευστότητα, αυτή δεν φτάνει εκεί που θέλουμε να φτάσει. Και πρέπει να γίνει μια συζήτηση, πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ