Κρατικοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς

Κρατικοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς

Στο 61,34% θα διαμορφωθεί το ποσοστό που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς. Δεν αλλάζει η διοίκηση της τράπεζας.

Σε ανακοίνωσή του το ΤΧΣ επισημαίνει πως μετά από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Πειραιώς δεν θα προβεί στην καταβολή με μετρητά των ετήσιων τοκομεριδίων για το έτος2020 των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών(Contingent Convertible Securities-CoCos) που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ. Κατά συνέπεια, μετά την υποχρεωτική μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές, όπως προβλέπουν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί το 2015, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέλθει σε ποσοστό 61,34%.

Το ΤΧΣ κατά τον ιδρυτικό του νόμο έχει ως κύρια αποστολή του τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια, το ΤΧΣ είναι έτοιμο να στηρίξει την Τράπεζα στην προσπάθειά της για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας. Το ΤΧΣ, στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Διοίκηση της Τράπεζας στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της και την υλοποίηση της στρατηγικής της, με έμφαση στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου και την ελαχιστοποίηση των αναλαμβανόμενων κινδύνων. Το ΤΧΣ αναγνωρίζει την μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στην θετική πορεία της Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του έτους 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Τράπεζας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ