ALERT: Το κράτος ξεκίνησε να πληρώνει τα στεγαστικά μας δάνεια

Οι τράπεζες ενεργοποιούν το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ - Οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν το 10% της δόσης

ALERT: Το κράτος ξεκίνησε να πληρώνει τα στεγαστικά μας δάνεια

Ενεργοποιείται στην πράξη πλέον το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Οι δανειολήπτες βλέπουν ότι από τις αρχές του μήνα, οι τράπεζες αντί να απορροφούν το 100% της δόσης από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, εισπράττουν μόλις το 10% σε περίπτωση που το στεγαστικό δάνειο είναι ενήμερο. Ουσιαστικά, το δάνειο εμφανίζεται να εξυπηρετείται κανονικά και το 90% της δόσης θα μεταφέρεται από το δημόσιο σε ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο η τράπεζα για να εισπράττει τα χρήματά της. 

Ο "κύκλος του χρήματος" λειτουργεί ως εξής:

1. Ο δανειολήπτης έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πληρώνεται κάθε μήνα η δόση του στεγαστικού δανείου δανείου με πάγια εντολή. Για τα πράσινα δάνεια, από αυτό τον λογαριασμό, η τράπεζα θα απορροφά το 10% της συνολικής δόσης για το πρώτο τρίμηνο, το 20% της δόσης για το δεύτερο τρίμηνο και το 30% της δόσης για το τρίτο τρίμηνο.

2. Παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει ποσοστό 10-30% της δόσης για το δάνειό του, αυτό θα εμφανίζεται να αποπληρώνεται κανονικά σε ποσοστό 100%

3. Κάθε μήνα, -αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου- το δημόσιο θα καταβάλλει τα ποσοστά που του αναλογούν, στις τράπεζες. Τα χρήματα θα μπαίνουν (ανά δανειολήπτη) σε ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό που θα ανοίγει στο όνομα κάθε δανειολήπτη. Σε αυτό τον τραπεζικό λογαριασμό, ο δανειολήπτης δεν θα έχει πρόσβαση. Ναι μεν τα χρήματα θα κατατίθενται στο όνομά του, αλλά ουσιαστικά θα τα απορροφά η τράπεζα.

4. Δεν θα υπάρχει κοινό χρονοδιάγραμμα για όλα τα δάνεια. Η έναρξη της διαδικασίας επιδότησης, θα εξαρτάται από την ημερομηνία τελικής έγκρισης του κάθε δανειολήπτη. Όσοι έχουν αναζητήσει αναστολή της δόσης μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται από τις αρχές του χρόνου. Όσοι έχουν κόκκινο δάνειο, θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση του δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ