Γιατί έμειναν χωρίς αναδρομικά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι - Πότε θα φανούν τα χρήματά τους

Το "κρασάρισμα" του πανευρωπαϊκού διατραπεζικού συστήματος έκανε "αόρατα" τα αναδρομικά - Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα

Γιατί έμειναν χωρίς αναδρομικά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι - Πότε θα φανούν τα χρήματά τους

Αναδρομικά έψαχναν και αναδρομικά δεν έβρισκαν χθες το βράδυ δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Τα αναδρομικά έγιναν αόρατα εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στο πανευρωπαϊκό σύστημα συναλλαγών το οποίο αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί του Σαββάτου. 

Μετά τα «εγκαίνια» της διαδικασίας καταβολής των αναδρομικών το απόγευμα της Πέμπτης, χθες έπρεπε κανονικά να φανούν τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό. Τα αποκαλυπτήρια δεν έγιναν λόγω τεχνικού προβλήματος. Η επιβεβαίωση ήρθε από την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία αργά το βράδυ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του τεχνικού προβλήματος.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ ανέφερε: «Λόγω της ύπαρξης τεχνικού προβλήματος στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν είναι εφικτή προς το παρόν, η διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα του προβλήματος αυτού δεν είναι δυνατόν να γίνουν μεταφορές κεφαλαίων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Η διόρθωση του πανευρωπαϊκού αυτού τεχνικού προβλήματος αναμένεται να γίνει σύντομα».

Αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος ήταν να μην φανούν στα ATMs τα χρήματα όσων έχουν λαμβάνειν συντάξεις και αναδρομικά από την Δευτέρα. Είναι η σειρά των συνταξιούχων του ΙΚΑ, των τραπεζών και του ΟΤΕ με ζυγό ΑΜΚΑ οι οποίοι αφού είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν σύνταξη και αναδρομικά την Δευτέρα, θα έπρεπε να «βλέπουν» τα αναδρομικά τους από χθες το απόγευμα.

Η αποκατάσταση του προβλήματος

Με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤτΕ λίγο μετά τις 09:00 το πρωί αποσαφήνισε ότι το τεχνικό πρόβλημα έχει πλέον λυθεί: "Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες Παρασκευή στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν υφίσταται πλέον. Ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα της διατραπεζικής μεταφοράς κεφαλαίων που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ". Μένει τώρα να διευκρινιστεί αν θα φανούν και άμεσα τα χρήματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων