Μεγάλου: Στα 5 δισ. οι αναστολές δανείων-στα 2,5 δισ. τα νέα που εκταμιεύθηκαν

Μεγάλου: Στα 5 δισ. οι αναστολές δανείων-στα 2,5 δισ. τα νέα που εκταμιεύθηκαν

Η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, με αναστολή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ (3 δισ. για επιχειρήσεις και 2 δισ. για φυσικά πρόσωπα), τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η υποστήριξη προς τους πελάτες αποδεικνύεται έμπρακτα από την Τράπεζα, η οποία διατήρησε όλες τις λειτουργίες της αδιάλειπτα καθ΄ όλη τη διάρκεια του lockdown, αναβαθμίζοντας παράλληλα συνεχώς τις ψηφιακές της υπηρεσίες.


Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Μεγάλου, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν περίπου τα 2,5 δισ. κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών του έτους, ευθυγραμμισμένες με τον ετήσιο στόχο για 5 δισ. νέα παραγωγή δανείων το 2020.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (debt moratoria) για ενήμερους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, προσεγγίζουν σήμερα τα 5 δισ, πρόσθεσε.

Προανήγγειλε ενέργειες για τη διαφύλαξη της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω κερδοφορίας, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 15,6% το 2019 από 13,7% το 2018.

Τα αποτελέσματα της τράπεζας επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις 0,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, το χειρότερο τρίμηνο για την οικονομία θα είναι το τρίτο και ακολούθως θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Οι κλάδοι που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτοί του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της μεταποίησης, των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του τουρισμού και της εστίασης.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ελληνική οικονομία θα δεχτεί όλο το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στο γ΄ τρίμηνο του 2020, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί, σε τριμηνιαία βάση, στα χειρότερα επίπεδα της πρόσφατης κρίσης.

Η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάκαμψη από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το 2021», εκτίμησε ο κ. Μεγάλου, αναφέροντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και θα επιστρέψει σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Ο Χρήστος Μεγάλου χαρακτήρισε βασική πρόκληση για τις τράπεζες τον στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs – κόκκινα δάνεια).

Υπενθύμισε, πως έχουν ξεκινήσει τιτλοποιήσεις €7 δισ., με €5 δισ. στο χαρτοφυλάκιο Vega και €2 δισ, στο Phoenix, που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ