«Φιλί ζωής» για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους

«Φιλί ζωής» για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους
Να και ένα καλό που έκανε ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου. Παρέτεινε μέχρι το τέλος του 2011 το πάγωμα των πλειστηριασμών δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους να αντιδράσουν.


Το υπουργείο Εργασίας, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, ανακοίνωσε και τις σχετικές οδηγίες. Με το άρθρο 46 του νέου νόμου προβλέπονται τα εξής:

  • 1. Αναστέλλονται για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2011 έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών. Η διάταξη προστατεύει όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (καταναλωτές, επιχειρήσεις κ.ά.).
  • 2. Παρατείνεται για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας ή μοναδικής κατοικίας. Πρόκειται για παράταση της απαγόρευσης που εμπεριέχεται στο νόμο 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων («τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»). Απαγορεύεται επομένως μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους ο πλειστηριασμός της κατοικίας ακόμη και όταν η απαίτηση του πιστωτικού ιδρύματος υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 ευρώ ή και όταν ο πλειστηριασμός γίνεται από οποιονδήποτε τρίτο. Με τη διάταξη προστατεύεται η κατοικία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50% (300.000 ευρώ για τον ανύπαντρο).
  • 3. Η απαγόρευση καταλαμβάνει την κύρια ή μοναδική κατοικία κάθε φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή αν στερείται ή όχι πτωχευτικής ικανότητας. Συνεπώς, προστατεύεται η κατοικία όλων των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η αναστολή των πλειστηριασμών θα δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Τώρα το πώς θα το κάνουν αυτό μεσούσης της κρίσης, είναι μια άλλη ιστορία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ