Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή αύξηση στα κέρδη μετά φόρων

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή αύξηση στα κέρδη μετά φόρων

Τα ισχυρά κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ενίσχυσαν περαιτέρω τα καθαρά λειτουργικά έσοδα της τράπεζας για 2ο συνεχές τρίμηνο

Αύξηση κατά 21% κατέγραψαν τα κέρδη, μετά φόρων, της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε 253 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018

Σε δηλώσεις του σχετικά με τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2019 ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2019 συνέχισαν τη θετική πορεία του α΄ τριμήνου 2019, αντανακλώντας τις συντονισμένες προσπάθειες της Τράπεζας να επιστρέψει στην κανονικότητα και να αναδειχτεί σε Τραπεζικό Ίδρυμα με ισχυρή κερδοφορία και υγιή Ισολογισμό.

Και προσθέτει:

Το α' εξάμηνο του 2019, η οργανική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 21% περίπου σε ετήσια βάση (+51% σε τριμηνιαία βάση το β' τρίμηνο 2019) και αντανακλά την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες (5% σε ετήσια βάση), ενσωματώνοντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των εκταμιεύσεων δανείων, καθώς και την περιστολή των λειτουργικών εξόδων (7% σε ετήσια βάση). Τα ισχυρά κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ενίσχυσαν περαιτέρω τα καθαρά λειτουργικά έσοδα της τράπεζας για 2ο συνεχές τρίμηνο, οδηγώντας τη λειτουργική κερδοφορία σε επίπεδα της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ περίπου από 70 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2018.

«Επιπλέον, κάναμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του Ισολογισμού μας. Πρώτον, χάρη στη δεύτερη μεγάλη πώληση NPEs το 2019, η Τράπεζα έχει ήδη επιτύχει μείωση των NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Επιπλέον, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι αναδιαρθρώσεις δανείων έχουν ενισχυθεί σημαντικά, συντελώντας στην επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης των NPEs με οργανικά μέσα. Δεύτερον, μετά την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης «Tier II» τον Ιούλιο, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας βελτιώθηκε περαιτέρω σε 17,0%, υπερβαίνοντας τις συνολικές κεφαλαιακές μας απαιτήσεις. Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει μια ταχύτερη από την αρχικά προγραμματισμένη μείωση των NPEs».

Και καταλήγοντας τόνισε: «Με τη νέα διοικητική ομάδα να έχει ήδη επιδείξει σημαντικές επιδόσεις, το Επιχειρηματικό μας Σχέδιο να έχει επικροτηθεί από το επενδυτικό κοινό και το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα να βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς, τίθενται οι βάσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων. Η οικονομική δραστηριότητα, καθώς η ζήτηση δανείων, θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αναμενόμενη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του Επιχειρηματικού μας Σχεδίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ