Τράπεζες: Απεργία από την ΟΤΟΕ στις 20 Μαρτίου

Η ΟΤΟΕ ζητά αυξήσεις της τάξης του 6% και θυμίζει πως οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν μειωθεί και παραμένουν χαμηλά από το 2009

Τράπεζες: Απεργία από την ΟΤΟΕ στις 20 Μαρτίου

Την πρώτη πανελλαδική απεργία, μετά από πολλά χρόνια, προκήρυξε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), καθώς τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών προβλέπουν νέες μειώσεις προσωπικού μέσω εθελουσίας και οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου παραμένουν άγονες.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση όσα έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστά από τις διοικήσεις των τραπεζών, προβλέπεται έως τα τέλη του 2020 κλείσιμο καταστημάτων και μείωση θέσεων εργασίας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε 300 καταστήματα έκαστη και 7.000 λιγότερους υπαλλήλους συνολικά.

Έτσι, η ΟΤΟΕ ετοιμάζεται για όλα και ξεκινά με 24ωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων την Τετάρτη 20 Μαρτίου επικαλούμενη και άρνηση των εκπροσώπων των τραπεζών να δεχθούν βασικά αιτήματά της. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, οι τράπεζες δεν δέχονται να δεσμευθούν για σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών, που είχαν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Αν και την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση των εκπρόσωπων της ομοσπονδίας τραπεζοϋπαλλήλων με του εκπροσώπους των τραπεζών για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για άρση του αδιεξόδου. Η ΟΤΟΕ ζητά αυξήσεις της τάξης του 6% και θυμίζει πως οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν μειωθεί και παραμένουν χαμηλά από το 2009. Επίσης, ζητά ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και ίδρυση φορέα, που θα παρακολουθεί την πορεία μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, ώστε να ληφθούν εγκαίρως μέτρα για να μην υπάρξουν δυσανάλογα μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ