Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της κύριας κατοικίας

Κριτήρια το ύψος του δανείου, η εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα – Επιδότηση του 33% της δόσης από τον κρατικό προϋπολογισμό

Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της κύριας κατοικίας

Με βάση την αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας, το όριο της οποίας θα διαμορφώνεται –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- στις 250.000 ευρώ αλλά και με βάση το ύψος του δανείου το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ θα κρίνεται η διάσωση της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Αυτό προβλέπει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία στην οποία φέρονται να κατέληξαν πριν από λίγο η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι κατηγορίες δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο το οποίο θα κλιμακώνεται έως τις 12000 ευρώ για τον ανύπαντρο, στις 21.000 ευρώ για τον παντρεμένο ενώ θα υπάρχει προσαύξηση ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Η δόση όσων υπάγονται στη ρύθμιση θα επιδοτείται σε ποσοστό 33% για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια ενώ το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης θα φτάνει στα 200 εκατ. ευρώ. Το κούρεμα του δανείου θα γίνεται αν το δάνειο ξεπερνά το 120% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ