Η στενωπός των 500 εκ. ευρώ για την Πειραιώς

Η λύση που θα μπλοκάρει ο SSM και το εναλλακτικό σχέδιο

Η στενωπός των 500 εκ. ευρώ για την Πειραιώς

Το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να καλύψει κεφαλαιακά το ποσό των 500 εκ ευρώ δείχνει να έχει ξεχαστεί ακόμα και από τον SSM που υποτίθεται ότι είχε «δώσει κατεύθυνση» ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως το τέλος του 2018.

Ωστόσο είναι υπαρκτό και υπήρξαν διαπραγματεύσεις με επενδυτικά funds για την κάλυψη ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης . Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς τα funds ήθελαν ταυτόχρονα και πακέτο «κόκκινων δανείων» ως αντάλλαγμα με «ανταγωνιστικούς όρους» της έκδοσης του ομολόγου, πράγμα που είναι αδύνατον να περάσει από τον SSM. Έτσι παραμένει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κάλυψης του ομολόγου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πράγμα που θα σημάνει μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους πράγμα που θέλει να αποφύγει η διοίκηση Μεγάλου.

Και αυτό διότι μεγαλύτερη εμπλοκή του ΤΧΣ, το οποίο ήδη κατέχει το 26% της Τράπεζας Πειραιώς, θα συνοδευτεί από την κατάθεση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης για την περαιτέρω μείωση του κόστους της. Και αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε μεγαλύτερη συρρίκνωση του δικτύου από αυτή που έχει προγραμματιστεί αλλά και νέα συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Προς το παρόν τόσο η Πειραιώς όσο και η κυβέρνηση αγοράζουν χρόνο ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της τελευταίας για την εφαρμογή του ιταλικού μοντέλου στην Ελλάδα το οποίο θεωρείται ότι θα διευκολύνει την Τράπεζα Πειραιώς στην ανεύρεση των 500 εκ ευρώ. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κινείται πάνω από τα ελάχιστα αποδεκτά όρια αλλά αυτό δεν αποτελεί δείκτη εξελίξεων όταν στην Ιταλία ανακεφαλαιοποιείται προληπτικά η Banca Carige (με άμεση αντικατάσταση ΔΣ) είχε ελαφρώς υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από την Πειραιώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ